Hlavní obsah

Léky bez doplatku nebudeme rušit, uklidňuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti nepřijdou o léky bez doplatků, které plně hradí pojišťovna. Ministerstvo zdravotnictví vyloučilo, že by chystané změny zákonů dostupnost ohrozily. Změn se ale chystá více. Přeplatky za léky by už pojišťovny nemusely vracet a znovu se uvažuje nad povolením objednávání léků na předpis online a jejich doručením kurýrem domů.

Foto: Frank May / PICTURE ALLIANCE , ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví neprovedlo žádnou změnu týkající se posuzování léčivých přípravků, které mají být plně hrazeny,“ ujistil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Většina lidí při vyzvedávání preskripce v lékárně doplácí desítky až stovky korun. Lékař jim předepsal lék, který je pro ně nejvhodnější, ale není plně hrazený ze zdravotního pojištění. Zcela bez doplatku je zhruba dvě stě léků - jeden v každé skupině pro dané onemocnění, zpravidla jde o ty nejlevnější. Pokud lékař předepíše jiný, pacient doplácí.

Seznam plně hrazených léků se naopak rozšíří

Objevily se však spekulace, že by lidé mohli o léky bez doplatků přijít. Ministerstvo v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění udělalo ve vztahu k lékům několik změn. Odmítá však, že by se měly ohrozit zajištění léků bez doplatku, jak uvedla některá média.

„Naopak došlo ke zvýšení počtu skupin, ve kterých má být vždy garantován alespoň jeden plně hrazený léčivý přípravek, čili další skupiny pacientů budou mít garantovánu plnou úhradu alespoň jednoho léčiva,“ napsal Novinkám Jakob.

To potvrzují i farmaceutické firmy. „Seznam skupin léků, kde má být zajištěn plně hrazený lék, se naopak rozšiřuje. Zejména u onkologické léčby se tak pojištěncům dostane větší ochrany,“ zdůraznil výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

Česko, země drahých léků? U stovky léků na předpis cena klesla

Domácí

Ministerstvo však ze zákona navrhlo škrtnout paragraf, který zavazoval firmu, jež začala dodávat lék do Česka jako první, k povinným dodávkám bez ohledu na situaci. Na další firmy se to už nevztahovalo, což asociace označila za nesystémové, část výrobců to podle nich odrazovalo od toho, aby na český trh vstoupili. Změnou chce resort podmínky narovnat.

Zásilkový výdej a přeplatky

S výpadky bojují evropské státy včetně Česka stále. Až do půlky června bude chybět například lék Ventolin Inhaler, který je obtížně nahraditelný a je na něj odkázáno mnoho astmatiků. Jsou sice dostupné jiné léky s podobným účinkem, mají ale jinou účinnou látku.

Už loni přijali politici „přelomový“ zákon, který měl zlepšit informovanost o výpadcích léků a umožnit na ně státu včas reagovat. Klíčové mechanismy ale začnou fungovat až za několik týdnů. Od června budou mít například výrobci povinnost dodávat lék až dva měsíce po nahlášení výpadku. Distributor i lékárna budou povinně hlásit státu stav svých zásob u léků s omezenou dostupností.

Resort zdravotnictví chystá i změny u limitů na doplatky za léky. Dnes musí zdravotní pojišťovny lidem čtvrtletně posílat částku, kterou zaplatí v lékárně za vybrané léky navíc a překročí tím stanovený limit. Třeba senioři nad 70 let by neměli zaplatit ročně víc než 500 korun na doplatcích.

Problém je, že se k mnohým peníze nedostanou, což chce ministerstvo změnit. Lékárník by měl nově vidět, zda pacient limitu dosáhl, a pokud ano, už by nic nedoplácel. Peníze by se tak nemusely složitě vracet. S předložením změny se počítá ještě letos.

Oprášit by se také mohla diskuze o povolení zásilkového výdeje léků na předpis. Podklady pro upravení zákona slíbilo ministerstvo připravit v nejbližších týdnech, jak uvedla Národní asociace pacientských organizací. Podle jejího průzkumu by většina pacientů možnost objednat si lék domů uvítala.

Řešení častých výpadků? Zásilkový výdej léků na předpis chtějí i senioři

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám