Hlavní obsah

Lékařská komora varuje před nedostatkem lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká lékařská komora (ČLK) na úterní tiskové konferenci varovala před nedostatkem lékařů. Příčinu vidí zejména v nízkých výdajích na zdravotnictví. Podle zástupců komory navíc v České republice dlouhodobě chybí vyhláška o personálních standardech ve zdravotnictví, která by jasně definovala počty zdravotníků potřebných na tom kterém oddělení k zajištění péče.

Článek

"Bez adekvátního zaplacení lékařů není možné čekat, že by (lékaři) pracovali v českých nemocnicích. Odcházejí tam, kde si jejich práce více váží a dokážou je lépe zaplatit," řekl šéf ČLK Milan Kubek.

Členství v komoře je povinné a nyní je v ní registrováno celkem 46 930 lékařů, oproti loňsku jich o 633 přibylo.

"Na první pohled je vše v pořádku, počet lékařů stoupá, ale není to tak. Přibývá důchodců a lékařek na mateřské dovolené, členy ČLK zůstávají i lékaři pracující v zahraničí," řekl Kubek. Podle něj v letošním roce poprvé klesly počty soukromých lékařů.

Ministerstvo připravuje změny zákonů

Náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že nedostatek lékařů není celorepublikový problém. Podle jeho slov je nedostatek zdravotníků pouze v některých zdravotnických zařízeních a týká se jen dvou až tří specializací, mimo jiné i praktických lékařů.

Vyhlášku o personálních standardech ve zdravotnictví podle jeho slov ministerstvo předloží v průběhu několika týdnů k připomínkovému řízení. Ministerstvo připravuje také zákon o zdravotnických službách, který by měl nahradit nevyhovující zákon o zdraví lidu z roku 1965.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám