Hlavní obsah

Lékaři zkoumali kosti a lebku Tycha Braha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radiologové pražské Nemocnice Na Homolce pomocí počítačové tomografie (CT) ve středu zkoumali kostru slavného dánského astronoma Tycha Braha. Jeho ostatky v cínové rakvi vyzvedli archeologové v pondělí. Uvnitř byly části dlouhých kostí, žeber i část lebky. Zachovaly se i zuby v horní čelisti.

Foto: Jacob Christensen Ravn, Reuters

Části lebky Tycha Braha

Článek

Čeští vědci předají výsledky své práce dánským kolegům, kteří se zajímají o to, jak astronom a alchymista v roce 1601 zemřel. Sestaví také podobu jeho postavy a zjistí, jakými nemocemi trpěl.

"Ostatky těla jsme vyšetřovali po částech - zkoumali jsme postupně dlouhé kosti, žebra, obratle, zbytky obličeje i další drobné kosti. Celá lebka se nezachovala, zůstala jen její obličejová část, zachovalé jsou i zuby v horní čelisti. Naskenovali jsme zhruba 25 000 tenkých řezů," popsal práci českých lékařů radiolog Martin Horák. Vyšetření trvalo podle něho asi hodinu, počítačové zpracování dalších pět hodin.

Foto: Jacob Christensen Ravn, Reuters

Kosterní pozůstatky astronoma Tycha Braha

Dánský vědec, který působil na dvoře císaře Rudolfa II. zřejmě zemřel na selhání ledvin. Spekuluje se o otravě rtutí, která mohla problémy s ledvinami způsobit. Astronom, který dělal pokusy se rtutí sám na sobě, se mohl předávkovat. Dánové mají ale i teorii, že jej nechal otrávit dánský král Kristián IV, protože Brahe měl pletky s jeho matkou.

V pátek budou ostatky opět uloženy v Týnském chrámu.

Tycho Brahe (někdy se také uvádí jméno Tycho de Brahe, je ale nepřesné, správně by bylo Tycho Brahe de Knudstrup) se narodil 14. prosince 1546 v dánském Knudstrupu. Byl šlechtického původu. Je znám jako významný astronom, nejpřesnější pozorovatel noční oblohy. Jeho pozorování byla překonána až v moderní době.
V roce 1572 například popsal výbuch supernovy v souhvězdí Kasiopea.
Pracoval pro dánského krále Fridricha II, který mu nechal vybudovat observatoř. Pak se s ním ale nepohodl a přijal nabídku na dvoře rakouského císaře Rudolfa II.
Brahe byl stoupencem hybridní teorie mezi teorií heliocentrickou a geocentrickou. Tvrdil, že kolem Země obíhají Slunce a Měsíc, všechny ostatní planety obíhají kolem Slunce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám