Hlavní obsah

Lékaři vás možná nenechají umřít, tvrdí ke zdravotním standardům Gajdůšková

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alena Gajdůšková (ČSSD) se ostře vyjádřila proti plánovanému zavedení standardů zdravotní péče. Podle ní přinese hluboké sociální rozdělení společnosti, které bude mít za následek produkci "nadlidí".

Foto: Archiv, Právo

Alena Gajdůšková

Článek

„Zavedení finančních standardů pro hrazení péče je rozhodnutí o definitivní likvidaci sociálního státu, o hlubokém sociálním rozdělení společnosti, na němž v konečném důsledku vydělají pouze lidé typu pana Bakaly. Konečně se budou moci cítit skutečně výluční. Pro všechny ostatní to bude znamenat jen zhoršení životní úrovně, strach z každého dalšího dne, faktickou nesvobodu, a to pro všechny,“ napsala na svém blogu.

Ke zdůraznění použila pojem „nadčlověk“, jímž Friedrich Nietzsche označoval dokonalého jedince, který vývojem překonal své předchůdce a stal se nejvyšší formou života. „Dělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní, jak je navrhováno vládou, je dělením společnosti na nadlidi - ty velmi bohaté, a ten zbytek,“ uvedla.

Nebudete-li mít na kontě statisíce a milióny, pak to, co pro vás lékaři budou moci udělat, bude jen první pomoc, a to ještě možná. Možná vás nenechají umřít!
Alena Gajdůšková

„Dá se to (zavedení standardů zdravotnické péče) jistě vnímat jako výhoda, patříte-li mezi horních deset tisíc lidí. Může vám to dokonce velmi lichotit, máte-li filosofii, že vaše peníze z vás dělají někoho výlučného, něco jako nadčlověka,“ doplnila.

„Jste-li ale příslušníkem většiny, tedy té klasické střední vrstvy, pak to znamená, že nedostanete to, co potřebujete pro vyléčení, ale jen to, co bude pojišťovnami stanoveno jako finanční nárok. Nebudete-li mít na kontě statisíce a milióny, pak to, co pro vás lékaři budou moci udělat, bude jen první pomoc, a to ještě možná. Možná vás nenechají umřít!“

Podle Gajdůškové není zavedení standardů zdravotní péče rozhodnutím o dostatku financí ve zdravotnictví. „Toho lze dosáhnout jinými cestami,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám