Hlavní obsah

Legendu odboje Morávka si odbojáři i politici připomněli bez Vodičkova spolku

– Praha

Veřejnost i politici v pátek v Praze u Prašného mostu uctili památku hrdiny protinacistického odboje a člena legendární obojové skupiny Tři králové Václava Morávka. Pietní akt za účasti zástupců obou komor parlamentu, ministerstva obrany i hlavního města proběhl o hodinu dříve, než akce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Ten čelí kritice kvůli svému vedení v čele s Jaroslavem Vodičkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník štábního kapitána Václava Morávka

Článek

„Nemůžeme se účastnit akcí Českého svazu bojovníků za svobodu už z principu. Jejich vedení v současné době není zárukou, že akce proběhnou vždy pouze se záměrem uctivé připomínky významných osobností a jejich činů,” uvedl senátor Jiří Oberfalzer (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Václav Morávek

Senát nedávno doporučil svým členům zvážit účast na vzpomínkových akcích pořádaných ČSBS. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) jsou tyto akce zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Oberfalzer k tomu uvedl, že „nesmíme připustit zpochybňování” tohoto členství v obranném společenství demokratických států.

Akce se uskutečnila u pomníku v pražských Dejvicích, který stojí v místech, kde Morávek před 77 lety zahynul při přestřelce s gestapem. Byl posledním z jedné z nejvýznamnějších protinacistických odbojových skupin nazývané Tři králové, do které patřili i Josef Balabán a Josef Mašín.

Pietního aktu se zúčastnili kromě Oberfalzera místopředseda Senátu Vojtěch Pikal (Piráti), náměstek ministra obrany Jakub Landovský, zástupci hlavního města i Prahy 6 a představitelé Československé obce legionářské, Společnosti Václava Morávka, Konfederace politických vězňů a Ekumenické rady církví.

Vodička apeloval na apolitičnost

Na pietním aktu, které pořádal ČSBS, byli generál František Ridzák, který je ředitelem Agentury komunikačních a informačních systémů, představitelé ruského a slovenského velvyslanectví nebo Klubu vojenských výsadkových veteránů.

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička uvedl, že jeho svaz nechce být politickým spolkem a zasahovat do politického dění. „Proto očekáváme spolupráci a vstřícnost se všemi představiteli politického, společenského a kulturního života se všemi spolky, které hájí zájmy a odkaz válečných veteránů,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám