Hlavní obsah

Legendární Land Rover Defender vylepšen

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli defenderu zbývá jen málo do konce života, jeho tvůrci se rozhodli ho vylepšit. A změn není málo. Především to je instalace nového turbodieselu o objemu 2,4 l, moderní přístrojové desky (!) a třetí řady sedadel otočené ve směru jízdy.

Článek

Land Rover Defender bude vyráběn snad až do roku 2008. Pak přijde nová generace, která by snad měla být mnohem civilnější. Jenže to znamená, že všichni zájemci o tvrdý teréňák, který je spolehlivý, jednoduchý a v terénu neporazitelný budou mít smůlu. Uvidíme. Zdá se totiž, že Land Rover bude dál vyrábět tuto generaci, a to minimálně pro vojenské účely.

Motor má common-rail

Pro rok 2007 však připravil novinky, které v celé historii modelu nemají obdoby. Model dostal jako pohonnou jednotku moderní vznětový čtyřválec se systémem common-rail s výkonem 90 kW. Maximální točivý moment 360 N.m vrcholí ve 2000 ot./min, ale 315 N.m je k dispozici od 1500 do 2700 ot./min. Motor splňuje emisní legislativu Euro 4. Jak je znát z poměru objemu (2,4 l) a výkonu, tohle je i přes vstřikování firmy Denso stále ten klasik, zaměřený především na sílu, než na výkon. Základem je litinový blok s hliníkovou hlavou válců. K němu je nově připojen moderní turbodmychadlo Garrett s proměnlivou geometrií turbínové mříže. K motoru je připojena nová šestistupňová převodovka s lepším odstupňováním. Navíc snižuje ztráty a spotřebu motoru.

Vzadu už se nesedí bokem

V interiéru budou noví majitelé překvapeni přístrojovou deskou. Ta je velmi moderní a svou konstrukcí přispívá k větší pohodě v kabině. Především se vylepšila ventilace. Není tajemstvím, že ve starém defenderu často nestačila. Nyní jsou ve středu celkem čtyři výstupy vzduchu, ale po stranách nenajdeme žádný. Hodně zajímavé je také uspořádání sedadel. Sklopné podélné lavice zmizely. Nově je totiž třetí řada sedadel čelem ke směru jízdy. Sedadla jsou však stále sklopná k bohu, aby bylo možné převést dost nákladu.

Anketa

Který z vozů automobilky Land Rover je nejlepší?
Freelander
6,3 %
Discovery
8,9 %
Defender
64,9 %
Range Rover
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 821 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Range Stormeru se zrodil Range Rover Sport

Land Rover před nedávnem uvedl na trhy novou generaci Discovery. Automobilka však neusíná na vavřínech a v těchto dnech uvolnila první fotografie zcela nového...

Discovery 3: Objevování je tak pohodlné

Nová generace úspěšného modelu Land Rover Discovery se nejen výbavou přiblížila luxusnějšímu bráškovi Range Roveru. Doby, kdy jste mohli se svým vozem vyrazit...

Nový Freelander je odhalen

Britská automobilka nechtěl dlouho odhalit svůj nový Land Rover Freelander. Na zahraniční weby dokonce podali trestní oznámení, když si dovolili odhalit...

Výběr článků

Načítám