Hlavní obsah

Ledovka trápí Moravu i ráno. Zpoždění mají vlaky i autobusy, problémy tramvají v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ledovka, která potrápila v pondělí večer především Moravu, komplikuje dopravu i v úterý ráno. Spoje nabírají zpoždění.

Ledovka na silnicích na OlomouckuVideo: Policie ČR

 
Článek

Výstraha meteorologů před ledovkou vypršela v noci na úterý, problémy ale přetrvávají i ráno. Zpoždění mají spoje na jihu Moravy, některé vůbec nevyjedou.

„Náledí a kluzká vozovka jsou na některých místech převážně v okolí Blanska, Tišnova, Letovic a Boskovic příčinou nepravidelností a zdržení cca 10 až 40minut, ojediněle až 60 minut,“ informoval ráno na webu Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje.

V Brně kvůli poškození trolejového vedení nejezdí od večera v některých úsecích tramvaje. Také trolejbusy se do některých částí města vůbec nedostaly. Klidnější byla situace na železnici, kde se zpoždění pohybuje do dvaceti minut.

Cestující na nádraží v OlomouciVideo: Petr Marek, Novinky

Výhled meteorologů: Čeká nás teplotně nadnormální období

Počasí

Kvůli ledovce měli napilno silničáři i policisté a hasiči. „Od pondělní devatenácté hodiny přijali jihomoravští policisté do čtvrté hodiny ranní osm desítek oznámení o událostech v souvislosti s počasím. Jen při několika nehodách došlo ke zranění, ta ale nebyla vážná,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Na Vysočině byly ráno problémy se sjízdností hlavně na silnicích nižších tříd na Havlíčkobrodsku.

„Ráno po půl čtvrté havarovalo na silnici I/38 za obcí Radostín na Havlíčkobrodsku nákladní vozidlo převážející kovové konstrukce, řidič se zranil. V šest hodin se ve Žďáru srazilo osobní auto s chodcem, ten rovněž utrpěl zranění,“ zmínila policejní mluvčí Dana Čírtková nejvážnější kolize z 35 ohlášených policii.

Následky havárie u Radostína se budou podle ní odstraňovat zřejmě celé dopoledne, od půl sedmé je však již silnice průjezdná aspoň kyvadlově.

Foto: Policie ČR

Nehoda v Radostíně

Na D1 na Přerovsku se srazila dodávka, kamion a autobus s 55 turisty

Krimi

Ledovka způsobila v noci obrovské problémy na železnici v Olomouckém kraji. Některé vlaky nabíraly zpoždění až okolo dvou hodin, další byly úplně odřeknuty.

„Způsobilo to namrzlé dálkové trakční vedení. Největší problémy jsou v okolí Olomouce, hlavně na tratích Šumperk–Uničov, Olomouc–Přerov a Olomouc–Vyškov,“ řekl Novinkám v úterý ráno mluvčí Českých drah Filip Medelský s tím, že problémy se nevyhnuly ani hlavní trati z Prahy do Olomouce, a to v úseku Česká Třebová – Olomouc.

Tam, kde to bylo možné, dopravce podle něj nasadil lokomotivy motorové trakce. Jinde zajistil náhradní autobusovou dopravu. „Podařilo se to však jen v omezeném množství, protože některé silnice nebyly sjízdné,“ podotkl s tím, že podle informací Správy železnic, která na odstranění problémů pracuje, by se situace v kraji měla stabilizovat s oteplováním okolo desáté hodiny odpolední.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lidé v hale hlavního nádraží v Olomouci čekají na své spoje

S ledovkou bojovali v regionu celou noc i silničáři. Po počátečních problémech, kdy většinu silnic kvůli silnému dešti pokryl led, se jim podařilo situaci zvládnout. Ráno už byly silnice, byť se zvýšenou opatrností, sjízdné.

„Vše nám komplikovalo proměnlivé počasí. Zatímco třeba nad Šternberkem bylo pozdě večer šest stupňů nad nulou, na Potštátsku ve stejné nadmořské výšce byly minus tři stupně. Naštěstí srážky v průběhu noci pomalu odcházely, pršet přestalo mezi jednou a třetí hodinou ranní. Na Šumpersku pak přešly ve sněžení. Vozovky jsou nyní vesměs holé, mokré, někde s ledovou tříští nebo zbytky rozbředlého sněhu,“ řekl Novinkám v úterý dispečer krajské správy silnic Jan Škrabal s tím, že řidiči stále musí být obezřetní.

„Teploty se pohybují stále kolem nuly. Lokálně to může pořád namrzat. Silnice, tam kde je třeba, pořád dočišťujeme,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám