Hlavní obsah

Lebeda: Chci pomoci vrátit na Hrad důstojnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradní tým zvoleného prezidenta Petra Pavla posílí politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda, povede nově zřízený odbor vnitřní politiky. Obdobnou funkci zastával za prezidenta Václava Havla novinář a muzikolog Ivan Medek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Politolog Tomáš Lebeda

Článek

Čím vás tým Petra Pavla přesvědčil, abyste opustil dráhu akademika?

Po dvaceti letech toho, jak vypadala politika Pražského hradu, kterou jsem sledoval s většími či menšími rozpaky, a v posledním období dokonce i s obavami, jsem si přál, aby se prezidentem stal někdo, kdo bude jasně směřovat k posilování demokratických hodnot v naší republice. Někdo, kdo hlavě státu vrátí důstojnost a bude se držet vymezení prezidentských pravomocí daných Ústavou. Také jsem si přál, aby měl prezident i druhý rozměr ke společnosti, aby to byl člověk, který má potenciál a schopnost začít rozdělenou společnost pomalinku sbližovat a zajímá se o problémy lidí.

Když jsem tu nabídku dostal, tak jsem si říkal, že prezident Pavel by mohl být tímto prezidentem. Řekl jsme si, že je docela zajímavá výzva se tomu snažit pomoct.

Z vašich dřívějších komentářů jakožto politologa jsem měla vždy dojem, že se politiky spíše straníte, že do ní nechcete aktivně vstupovat.

Máte pravdu, že je to významný profesní posun. Od akademického politologa směrem k reálné politice. Na druhou stranu ředitel odboru vnitřní politiky má v podstatě v popisu práce dělat odbornou práci pro prezidenta. Má za úkol s odborem připravovat veškeré podklady, informace a materiály pro rozhodování prezidenta a tady si myslím, že je klíčová odborná stránka. Nemyslím si, že by to nutně znamenalo, že se člověk posouvá vyloženě do role politické, byť se jí výrazně přibližuje.

Nemáte obavu, že budete do budoucna brán už jen jako politicky angažovaný?

To možná ano, ale je to riziko, do kterého s tím člověk jde.

Co očekáváte, že bude náplní vaší práce?

Zatím se o tom nedá konkrétněji hovořit, protože si budeme teprve s panem prezidentem detailně ujasňovat, co všechno od odboru bude očekávat a jak si představuje jeho práci.

Politolog Lebeda povede na Hradě vnitropolitický odbor

Domácí

Počítáte s tím, že na Hrad nastoupíte hned po inauguraci prezidenta 9. března?

Počítá se s tím, že v brzké době po inauguraci nastoupím.

Vedete katedru politologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tohoto postu se vzdáte?

Dnes jsem svůj krok kolegům na univerzitě oznámil, řekl jsem jim, že nadále nemohu být vedoucím pracoviště a budu muset přerušit většinu svých akademických aktivity. To jsou věci, které se rozhodně v plném rozsahu sloučit nedají.

Kancléři řešili inauguraci Pavla: Do Vladislavského sálu 800 lidí, na číši vína 3000

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám