Hlavní obsah

Lázně jsou díky voucherům v přetlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázně zažívají obrovský nápor zájemců, kteří chtějí využít státní poukaz (voucher) na čtyřtisícovou slevu. Někteří lidé však zažívají nepříjemné rozčarování. Do vytouženého lázeňského zařízení se nemohou dovolat nebo tam jejich žádost o rezervaci pobytu s voucherem už odmítají.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Lázně Luhačovice

Článek

Vzhledem k tomu, že jiné podpory se domácí tuzemský ruch zatím nedočkal a zahraniční dovolené stále trápí nejistota, nabídka lázní láká davy.

„Vygenerováno bylo už přes 70 tisíc voucherů, zapojeno je 114 lázeňských zařízení a hotelů,“ řekla Právu mluvčí MMR Veronika Vároši. Zájemci ale nyní nepochodí například ve Slatinných lázních Třeboň.

„Vouchery jsou dobrá věc. Doufám ale, že nám pomohou hlavně mimo sezonu, tedy někdy od října do prosince, kdy o lázeňskou péči není až takový zájem. V tuto chvíli už žádnou volnou kapacitu nemáme. Máme plno jak v Bertiných lázních, tak v lázních Aurora. Ceny jsme nezvedli,“ řekl starosta Třeboně a jednatel lázní Jan Váňa (ODS).

Dostálová: Lázeňské vouchery můžeme prodloužit do příštího roku

Ekonomika

Klienti do Slatinných lázní podle jeho slov stále volají a ptají se, zda je volno, a někteří lidé si už nyní zamlouvají pobyty na podzim. Příjem rezervací s vouchery museli pozastavit také v Lázních Luhačovice.

„Zažíváme neuvěřitelný přetlak zájmu, kterému rezervační oddělení nejsou schopna čelit. Běžně dělají padesát až sto objednávek denně, teď jsou to

vysoké stovky zájemců,“ řekl Právu Eduard Bláha, ředitel lázeňského holdingu Luhačovice a Jáchymov. Ten je současně i prezidentem Svazu léčebných lázní ČR.

Poptávky se podle něj nestíhají zpracovat, postupně se zadávají do systému, proto Bláha nedokáže říct, zda už je limit voucherů naplněný, nebo ne.

Standardní limit veřejné podpory tzv. de minimis je 200 tisíc eur, nyní v rámci dočasné podpory Covid – Lázně je to 800 tisíc eur (21 milionů korun) do konce roku na jeden podnik. To odpovídá více než pěti tisícům voucherů.

Možná na podzim

Ovšem Luhačovice a Jáchymov mají kapacitu 2600 lůžek, takže při plné obsazenosti by limit mohly vyčerpat za pár týdnů. Do toho je navíc potřeba počítat i klienty, kteří si letní pobyt v lázních rezervovali již dříve a nyní také mají nárok na konci pobytu uplatnit slevu na voucher, který jim v lázních i vytisknou.

„Ministerstvo nám slíbilo, že se pokusí i ten vyšší limit prolomit tzv. velkou notifikací v EU, ta ale trvá několik měsíců,“ dodal Bláha. V takovém případě by měli lidé šanci se s voucherem dostat do Luhačovic třeba na podzim.

Třeboň nebo Luhačovice jsou dlouhodobě oblíbenější mezi Čechy. Bláha proto zájemcům radí ucházet se o lázně, které jsou více oblíbené cizinci, a navíc mají větší kapacity, takže teď nejsou pod tak enormním náporem, jako třeba Karlovy Vary a Mariánské Lázně.

Lázně Darkov se nákaze dokázaly ubránit

Domácí

I některá menší zařízení ale mají ještě místa, třeba Lázně Libverda v Jizerských horách, i když i tam hlásí enormní zájem a nepřetržité telefonáty. „Kapacita je 550 lůžek, místa tedy zatím máme, i když přiznávám, že letní měsíce se rychle plní,“ řekla Právu Eva Plašilová, ředitelka prodeje a marketingu. Volno zatím hlásí i třeba v Lázních Darkov v Karviné, i tam místa na léto rychle mizí.

Také v Lázních Poděbrady je o pobyty se čtyřtisícovým příspěvkem od státu obrovský zájem. „Volají stovky lidí a ptají se, jak mohou příspěvek získat, a také se snaží ho uplatnit na už objednané pobyty. Zájem je skutečně extrémní. Díky tomu se velmi rychle plní termíny, prázdniny jsou prakticky plné,“ řekl Právu generální ředitel Petr Valenta.

Příspěvek od státu podle něj pokrývá zhruba čtyřicet procent nákladů na pobyt v lázních. „Záleží na tom, jak dlouhý pobyt si klient objedná a jaké další procedury,“ dodal Valenta, podle něhož se ceny za pobyt v lázních v Poděbradech nezměnily.

Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc poukazů. Jeden člověk si může stáhnout i více voucherů na různé pobyty. Nejde ale kombinovat slevy, tedy například sčítat voucher, který nabízejí Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz.

Výběr článků

Načítám