Hlavní obsah

Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Je zrádný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších ve středu stouplo na 3. stupeň znamenající značné nebezpečí, neboť jde o velmi zrádnou situaci. Na hřebenech napadlo za posledních 48 hodin kolem 40 centimetrů nového sněhu a opět vane velmi silný vítr, který i ve středu dosáhl na vrcholu Sněžky rychlosti orkánu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hrana Obřího dolu

Článek

„Více sněhu je uloženo na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech. Na polské straně Krkonoš je sněhu méně. Nad pásmem lesa se na severovýchodních až jižních svazích mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. V polohách pod 1200 metrů nad mořem se mohou vyskytnout laviny z nového sněhu,“ upozornila Horská služba s tím, že na severních svazích se mohou vytvořit laviny z nestabilních vrstev starého a nově napadaného sněhu.

Třetí stupeň lavinového nebezpečí značí možnost uvolnění laviny již při malém dodatečném zatížení. Lyžaři a turisté by se neměli pohybovat na svazích o sklonu vyšším než 35°.

V noci naměřila stanice v Poštovně na vrcholu Sněžky poryv o rychlosti 159,5 kilometru v hodině, což odpovídá rychlosti orkánu. Silný vítr byl na nejvyšší české hoře zaznamenán i v předchozích dvou dnech.

Kvůli silnému větru nejezdí opět ani horní úsek lanovky na Sněžku.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem platí zatím do půlnoci.

Vítr a sníh potrápí řidiče i v dalších dnech, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám