Hlavní obsah

Laštůvkovi vadí, že nevěděl o odvolání Kmoníčka

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka nedostal od premiéra Jiřího Paroubka (oba ČSSD) či od ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) žádnou zprávu o tom, že by se vláda měla ve středu zabývat návrhem na odvolání velvyslance ČR při OSN Hynka Kmoníčka.

Článek

"Pokud by to tak bylo, bylo by to překvapivé a v rozporu s tím, co dohodl pan premiér Paroubek s panem ministrem zahraničí Svobodou, a to je mimo jiné je to, že v případě zásadních personálních a organizačních změn bude informován zahraniční výbor Sněmovny ještě před tím, než ty změny nastanou," řekl Právu Laštůvka. Dodal, že do toho se počítá i jmenování a odvolávání velvyslanců.

Protože Laštůvka jako šéf výboru informaci o tom, že by vláda měla projednat návrh na Kmoníčkovo odvolání, nemá, předpokládá, že se to nestane. "Vycházím z toho, že sliby a slova pana premiéra platí," uvedl.

Odvolání za trest by Kavan nebral

Poslanec Jan Kavan (ČSSD), který spolu s Laštůvkou podmiňoval podporu vládě organizačními a personálními změnami v Černínském paláci a jeho lepší komunikací se Sněmovnou, znění dohody mezi nimi, Paroubkem a Svobodou Právu potvrdil.

Kavanovi záleží na kontextu. Pokud má být podle něj Kmoníček odvolán kvůli tomu, že už je velvyslancem ČR při OSN téměř čtyři roky, je to podle zvyklostí. Načasování však podle Kavana není dobré vzhledem k tomu, že v září se koná v New Yorku "nesmírně významný summit hlav států", na němž by Kmoníčkova zkušenost jen prospěla.

Kavan by měl problém s odvoláním Kmoníčka z trestu za to, že se velvyslanec nařčený ministrem z neloajality veřejně bránil slovy, že Svoboda nemluví pravdu. Pak by se podle Kavana měl celým sporem zabývat zahraniční výbor, a to na základě doložené dokumentace. "Je to stejně důležité, ne-li důležitější, než forma, jakou se (Kmoníček) hájil," uvedl pro Právo Kavan.

Premiér: pánové to museli vědět

Premiér Paroubek včera Právu řekl, že seznam přeobsazování některých diplomatických postů se dohaduje tři čtvrtě roku. "Takže já myslím, že pánové jsou informování. A kromě toho se z novin museli dozvědět, co jsem řekl ještě před hlasováním o důvěře, a to že pan Kmoníček prostě půjde na jiný úřad. To platí," uvedl Paroubek.

Kmoníčka prosazovala při sestavování Paroubkovy vlády skupina soc. dem. poslanců do funkce prvního náměstka ministra zahraničí. Svoboda jej však nechtěl. Údajně kvůli tomu, že se diplomat v OSN dvakrát vzepřel proti jeho instrukcím, a to při hlasování v OSN. Kmoníček to opakovaně popřel, a aby doložil, že se řídil Svobodovými instrukcemi, poskytl premiérovi asi 40 stran dokumentace.

Paroubek tento týden potvrdil, že vláda bude ve středu jednat o Kmoníčkově odvolání. V současnosti Kmoníček podle svých slov v BBC se Svobodou nekomunikuje. Není to prý diplomatovo rozhodnutí. Kmoníček řekl, že stále věří, že pokud by se sešli, dokázali by spor vyřešit. O přijetí u Svobody údajně požádal koncem dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám