Hlavní obsah

Laštůvka a Kavan chtějí pro ČSSD prvního náměstka ministra zahraničí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci soc. dem. Vladimír Laštůvka a Jan Kavan v pondělí neustoupili od svých věcných i personálních požadavků na ministerstvo zahraničí, které má i ve vládě Jiřího Paroubka řídit lidovec Cyril Svoboda. V době jednání však nechtějí prozradit, oč jim přesně jde.

Článek

Kavan v BBC pouze připustil, že by si přál, aby se vlivným prvním náměstkem v Černínském paláci (nyní je jím Jan Winkler) stal člen ČSSD. "Myslím si, že to by bylo oprávněné, a myslím si, že by to odpovídalo situaci, která na ministerstvu zahraničních věcí byla v době, kdy Jan Kohout byl prvním náměstkem," řekl Kavan. Požadavek označil za "významnou část" jeho a Laštůvkových představ. ČSSD má na ministerstvu svého náměstka, a to pro vnější záležitosti - Vladimíra Müllera.

"Chceme záruky především od nového premiéra, který si to musí pochopitelně projednat se svým ministrem. To, že pan ministr splní, to co slíbil, do okamžiku než bude vyslovena důvěra, je podmínka nutná," řekl v pondělí Právu šéf zahraničního výboru Sněmovny Laštůvka.

Kavan s Laštůvkou hrozili už loni v létě, když vládu sestavoval premiér Stanislav Gross, že ji při hlasování o nedůvěře nepodpoří, pokud se soc. dem. politika na resortu zahraničí neprosadí. "Nedošlo k žádnému výraznému posunutí u změn, které byly slíbeny. To je důvod, proč se to dnes, ne samoúčelně, ale v reakci na tu zkušenost, zdráháme akceptovat bezezbytku," uvedl Laštůvka.

Chtějí lepší komunikaci

Ačkoli Paroubek, ale třeba i šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus mluví jen o jejich věcných požadavcích, Kavan s Laštůvkou se nevzdali svých personálních představ, i když nestaví ultimáta, kdo má být ministrem. Na přímou otázku, zda mu vadí lidovecký náměstek a jmenovec ministra Pavel Svoboda, Laštůvka ale řekl: "S tím mám nejlepší zkušenosti, ale opravdu. Kdyby byl každý lidovec jako je Svoboda, bylo by dobře."

Ministr Svoboda Laštůvkovy výhrady bagatelizoval. "Mohl bych se nad tím jen usmát. Moc jsem to nepochopil a kroutil jsem nad tím hlavou," řekl ČTK v Lucemburku. Podotkl, že ministerstvo dělalo a dělá všechno, včetně zavírání zastupitelských úřadů, v těsné součinnosti se Sněmovnou. "Jakmile on (Laštůvka) jako předseda zahraničního výboru si kohokoli kdykoli zavolá, jsme mu okamžitě k dispozici, dostane každý dokument, o který si řekne. Já tomu nerozumím a je to zcela mimo realitu," řekl Svoboda.

Kavan naopak naznačil, že on a Laštůvka žádají lepší komunikaci mezi zahraničním výborem a ministerstvem. "O tom se právě teď vedou jednání. My máme jisté představy s panem poslancem Laštůvkou," uvedl. Jasno má být podle něj během příštích dnů.

"Jako chlap s chlapem"

Další z poslanců soc. dem., u něhož není jisté, jak se zachová, Josef Hojdar, z Jižní Ameriky Právu neodpovídá. Jeho kolega z Ústeckého kraje Robert Kopecký, do něhož se Paroubek pustil v sobotu na ústředním výkonném výboru soc. dem., kde Kopecký nebyl, si s premiérem nechce vyřizovat účty přes média. "Poslal jsem to v pondělí faxem panu Paroubkovi," řekl Kopecký. Dodal, že si své věci vyřeší sám. "Nechci k tomu žádný ústřední výbor, nechci k tomu žádný poslanecký klub, nebo média. Vyříkáme si to jako dva lidi z jedné strany, jako chlap s chlapem," tvrdil.

Zda bude pro důvěru vládě, Kopecký Právu nenaznačil. "Nejsem rozhodnutý a člověk nemůže být nikdy rozhodnutý," prohlásil s tím, že se jeho postoj nebude utvářet podle Paroubkových výpadů. "Vůbec to neovlivní, ovlivní to spousta jiných věcí," poznamenal. Kraus novinářům řekl, že o víkendu mluvil se všemi poslanci. "V této chvíli mám prakticky téměř stoprocentní jistotu, že pokud dojde ještě k nějakým věcným záležitostem, tak soc. dem. bude mít pro důvěru vládě 70 hlasů."

Na dotaz, zda si je také jist, jak se zachová předseda hospodářského výboru Sněmovny Hojdar, Kraus odpověděl: "Hovořili jsme spolu telefonicky. Předpokládám, že je natolik dospělý a politicky zodpovědný, že se přidá k celému klubu. Definitivně to budeme vědět, až se vrátí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám