Hlavní obsah

Langšádlovou má vystřídat Tuleja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým ministrem pro vědu by měl být ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. Podle důvěryhodného zdroje Novinek z vedení TOP 09 se v pondělí nejužší vedení strany rozhodlo, že dá přednost Tulejovi před dalšími kandidáty, mezi kterými byl i místopředseda strany Matěj Ondřej Havel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ekonom a emeritní rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja

Článek

O tom, jestli se Tuleja nakonec stane ministrem, musí v úterý rozhodnout ještě celostátní výbor TOP 09. Langšádlová oznámila odchod minulý týden ve čtvrtek. Důvodem podle ní i podle vedení TOP 09 bylo, že podcenila komunikaci a nedokázala dobře prezentovat výsledky své práce. Premiér Petr Fiala (ODS) by chtěl výměnu na postu při úřadu vlády uvést do konce týdne.

První místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v neděli uvedl, že na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 čtyři kandidáty – tři muže a ženu. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i zrušení tohoto ministerstva, nakonec se ho ale rozhodla spíš posílit. Podle Válka se počítá s tím, že Langšádlová, kterou vysoce hodnotili zástupci vědeckých institucí, bude svému nástupci pomáhat dotáhnout rozdělané věci. „Jeho úkol je daleko více vysvětlovat veřejnosti ty věci, které se na resortu odehrály, tak aby si získávaly u veřejnosti podporu,“ poznamenal Válek.

Na post Langšádlové má TOP 09 čtyři kandidáty

Domácí

Výběr článků

Načítám