Hlavní obsah

Lang je mimořádně kvalitní ředitel, zastal se Nečas šéfa BIS

• Aktualizováno
Novinky, val

Premiér Petr Nečas pochválil v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT šéfa civilní kontrarozvědky Jiřího Langa, který byl dosud kritizován v souvislosti s únikem odposlechů hovorů Romana Janouška s Pavlem Bémem. Nečas Langa označil za „mimořádně kvalitního“ ředitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Já ho považuji za mimořádně kvalitního ředitele BIS," řekl Nečas na adresu Langa. Pochválil ho především za apolitičnost, loajalitu a oddanost. Proto prý zatím premiér neuvažuje o tom, že by trval na jeho rezignaci. Jiná věc by ale podle něj nastala, kdyby se ukázalo, že Lang chyboval. "Zatím ale nemám jakékoli indicie, že porušil své povinnosti," řekl Nečas.

Kritika se na BIS snesla v souvislosti s únikem odposlechů mezi poslancem a někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. "Klíčové je, že nevíme, zda nahrávky skutečně unikly z BIS," řekl Nečas. Podle něj existuje mnoho variant, jak se přepisy mohly dostat na veřejnost. Možné je, že unikly od telefonního operátora, některé jiné policejní složky, nebo i z dalších "cizokrajných struktur".

Nečas v neděli pochválil práci BIS. Podle něj má na kontě řadu významných výsledků, o nichž ale vzhledem k utajenému charakteru nesmí hovořit. "Rozvrátili celé struktury, které získávaly informace o naší zemi," uvedl například.

Premiér si ve svazcích nelistuje

V souvislosti s únikem odposlechů se v minulých dnech také spekulovalo, zda měl přepisy inkriminovaných hovorů k dispozici tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek. Nečas k tomu uvedl, že jako premiér sice dostává od BIS informace, nicméně se jedná spíše o kusá shrnutí než podrobnosti. On sám podle svých slov žádný svazek BIS v ruce nikdy neměl.

"Mohu zodpovědně prohlásit, že jako předseda vlády jsem v životě žádný svazek žádné zpravodajské služby nedržel v rukou, ale už vůbec jsem v něm nelistoval," uvedl Nečas. Podle něj bývají podobné záležitosti, jako jsou vztahy lobbistů s politiky, shrnuty ve zprávách BIS jen několika větami. "Není to tak, že si premiér listuje v nějakých živých svazcích," uvedl.

Nečas doplnil, že dodané informace nemusí být stoprocentně pravdivé a je třeba je ověřovat a "nějakým způsobem z nich vycházet".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám