Hlavní obsah

Landu ignorujte, doporučili hejtmani hygienikům

České Budějovice

Asociace krajů ČR doporučuje hygienikům, aby ignorovali dotazy od iniciativy Zlatý špendlík. Podle hejtmanů jde o šikanózní dotazy. V tiskové zprávě o tom informoval předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Iniciativa zpěváka Daniela Landy Zlatý špendlík v minulém týdnu vyzvala lidi, aby hygienikům poslali e-mailem různé dotazy.

Foto: Právo

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Článek

Podle iniciativy musejí hygienici na otázky odpovědět. Do e-mailových schránek hygieniků zatížených kromě jiného trasováním kontaktů lidí nakažených koronavirem dorazily tisíce dotazů.

„Akce Zlatý špendlík Daniela Landy je jasnou ukázkou šikanózního výkonu práva. Zahltit v této době hygienické stanice dotazy je zjevně účelové. K tomu zákon 106 o svobodném přístupu k informacím neslouží,“ uvedl jihočeský hejtman Kuba.

Kuba: Stejně je odpovědi nezajímají, ať to dají k soudu

Podle něj navíc odpovědi iniciativu Zlatý špendlík ani nezajímají. „Ať se žadatelé o informace klidně obrátí na soud. Myslím, že bude pro řadu z nich poučné vystoupit z anonymity a veřejně u soudu obhájit, proč žádost poslali a na co informace potřebovali. Demokracie není anarchie. Tohle nelze tolerovat,“ řekl Kuba.

Ministerstvo podalo trestní oznámení na Landovu iniciativu kvůli sabotáži

Domácí

Iniciativa Zlatý špendlík ve výzvě nazvané „Zahlťme neprodleně hygieny“ označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ píše iniciativa.

Landa řadil zpátečku

Landa v úterý pro server iRozhlas.cz odmítl, že by se jednalo o šikanu. Zároveň uvedl, že nejde jen o jeho aktivitu. „Ten text vzešel z širšího okruhu, z právně erudovaných lidí,“ řekl. Podle něj nemohla iniciativa tušit, kolik lidí se skutečně začne hygien dotazovat. Odmítl, že by byl tváří celé akce, a označil se za „zesilovač“.

Landa couvá z výzvy k zahlcení hygien. Jsem jen zesilovač, tvrdí

Domácí

„Zesiluji hlas Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, zesiluju hlas lékařů Zdravého fóra. Zesiluji hlas našich právníků, kteří jsou sdružení v organizaci Pro Libertate,“ řekl serveru.

Reklama

Výběr článků

Načítám