Hlavní obsah

Labuť v Havlíčkově Brodě má smůlu, tentokrát jí v zobáku uvázl rybářský háček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Labutího smolaře se už od neděle snaží v Havlíčkově Brodě odchytit ochránci zvířat ze stanice Pavlov. Kvůli nešťastnému opeřenci s rybářským háčkem a splávkem v zobáku jim denně volají desítky lidí. Jenže zatím se nedaří.

Labuť v Havlíčkově Brodě se nedaří chytit.Video: facebook, Stanice Pavlov, o.p.s.

 
Článek

„Problém je nejspíš v tom, že už jsme ji jednou odchytávali. Na konci loňského roku, tehdy se zamotala do rybářského vlasce. Je vůči lidem ostražitá,“ uvedl ředitel záchranné stanice Zbyšek Karafiát.

Během uplynulých dní strávila na břehu Sázavy prakticky celé dva dny jeho kolegyně, on sám ji vystřídal během dvou odpolední. Pomáhali i hasiči a městská policie. Marně.

„Ideálně se takový odchyt provádí lákáním na potravu; když pak pták připluje a ponoří hlavu do vody, nabere se podběrákem. Jenže tahle labuť už na takovou past jen tak nepřistoupí,“ netají se ředitel zvířecího azylu v daném případě skepsí. Problém je podle něj hlavně ten, že jsou zdejší vodní ptáci překrmení. „Lidé vyjdou z nedalekého supermarketu, vidí kačenky a začnou jim házet rohlíky, často pečivo kvůli krmení ptactva koupí cíleně. Když tu hodíte do vody kus chleba, kolikrát už ani nepřiplují,“ popsal největší překážku standardního zásahu.

Na rybníku na Přerovsku se objevila černá labuť

Koktejl

Kde přesně má labuť háček zaseknutý, není úplně zřejmé; přijímat potravu ale může. „Potřebovali bychom, aby lidé přestali aspoň na nějaký čas s krmením a labuť dostala hlad,“ vyzývá útlocitné krmiče Zbyšek Karafiát.

Dosavadní jiné pokusy totiž selhaly. Hasiči se pokoušeli labuť odchytit už dvakrát, jakmile se k ní ale přiblížil jejich člun, uletěla. Při jednom takovém pokusu jí upadl i barevný splávek, který na vlasci visel a přitahoval nejvíc pozornosti, zbytek rybářského instrumentu ale v zobáku zůstal dál.

„Máme tu šikovného klučinu s paddleboardem, nyní věc řešíme také se zkušeným ornitologem, specialistou na kroužkování labutí,“ doložil Karafiát heroické úsilí vynakládané na pomoc labuti. Vzdát to nehodlají.

Lidi však prosí o trpělivost a hlavně a to, aby krapet půstu před Velikonocemi dopřáli i vodnímu ptactvu.

Namlsané labutě způsobily kolony u Pardubic. Už je nekrmte, vyzvali strážníci obyvatele

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám