Hlavní obsah

Laboratoř v Běchovicích ukázala lidem, jak je auto ochrání před miliony voltů

Novinky, Natálie Lošková, jdu
Praha

Zavřít se do klece nebo do auta a nechat do sebe uhodit blesk – i to si mohli ve středu vyzkoušet dobrovolníci v  laboratořích velmi vysokého napětí. EGU–HV Laboratory v  pražských Běchovicích otevřela dveře návštěvníkům, kterým celé dopoledne létaly nad hlavami blesky. Kromě své běžné práce jim totiž technici představili také krásu některých elektrických jevů i mnohé slavné vynálezy.

V laboratoři velmi vysokého napětí létají i bleskyVideo: Novinky

 
Článek

Největší halu laboratoře, tzv. rakev, pozná každý už z dálky. Přezdívku si totiž vysloužila svým vzhledem, zkosenými stěnami bez oken. Stojí v ní obrovské věže, měděné kupole a nejrůznější přístroje, které dohromady vytváří dojem sci-fi filmu z minulého století. To přitom není daleko od pravdy, „rakev” stojí v Běchovicích už 65 let a zahrála si například v jednom z dílů pohádkového seriálu Arabela, kde sloužila jako Fantomasova jeskyně.

Nechat do sebe udeřit bleskem

Na dni otevřených dveří představili technici několik elektrických jevů a světelných efektů. Seznámili návštěvníky také s mnohými vynálezy slavných fyziků, jakým byl Nikola Tesla Nebo Michael Faraday. Cílem bylo přilákat zájem nadějných studentů, kteří si mohli některé pokusy sami vyzkoušet.

Energii blesku například mohli zájemci zakusit téměř na vlastní kůži, a to v tzv. Faradayově kleci. Vynález Michaela Faradaye demonstroval, že když blesk udeří do této vodivé klece, elektrické náboje se soustředí jen na povrchu vodiče, nikoliv uprostřed. Pokud je tedy člověk schovaný v dutém prostoru uvnitř klece, zůstane v naprostém bezpečí.

O tom, že na stejném principu Faradayovy klece fungují i další objekty, se chtěli přesvědčit i další dobrovolníci. Ti do sebe nechali udeřit bleskem přímo na sedadlech zavřeného auta. „Bylo to napínavé a fakt jsem se bála, ale když potom udeřil, tak jsem nic necítila, jen ten hluk byl slyšet,” uvedla jedna z dobrovolnic, která se pokusu v autě účastnila.

Foto: Novinky

Teslův transformátor vytváří blesky až deset metrů dlouhé

Unikátem laboratoře je Teslův transformátor, který je největší ve střední Evropě. Nikola Tesla ho vynalezl se záměrem přenášet energii bezdrátově. To ale bylo příliš obtížné, a tak nyní vynález funguje pro speciální efekty. Blesky, které tento transformátor vyprodukuje, mohou dosahovat až deseti metrů. V provozu tak zařízení vypadá jako magická věž, ze které létají blesky na všechny strany.

Laboratoř ale neslouží jen k efektům

Objekt laboratoře vysokého napětí byl otevřen v roce 1953 a je jedním z deseti nejlepších laboratoří vysokého napětí na světě. Jejich služeb a testování využívá celý svět, od zákazníků z USA až po Čínu. „Naplň naší práce je zkoušet předměty, které jsou vyrobené pro přenos vysokého elektrického napětí,“ shrnuje jednoduše Petr Vaněk, který v laboratoři pracuje jako vedoucí rozvoje.

Foto: Novinky

Zkosené stěny bez oken vysloužily laboratoři přezdívku „rakev”

V praxi to znamená, že v laboratoři připravují a testují různé součástky, jako jsou transformátory a izolátory, které musí napětí vydržet, aby nedocházelo k výpadkům a masivním blackoutům. „Předměty mohou procházet dvěma různými zkouškami. Buď střídavým napětím, které každý známe, máme je v síti. Druhá možnost jsou zkoušky rázovým napětím, tím simulujeme výdržnost předmětu proti úderu blesku,” vysvětlil Vaněk.

Pro vytvoření dostatečně velkého napětí mají laboratoře vlastní generátory. Ten nejvýkonnější dokáže vygenerovat napětí až tři miliony voltů. Takovému napětí odpovídá simulace menšího blesku, jaké by předměty měly vydržet.

Prostory laboratoře velmi vysokého napětí se staly zajímavé i pro filmový průmysl. První roli si laboratoř zahrála ve zmíněné Arabele, získala však i světové uznání. Využila ji například i americká produkce ve filmu xXx v hlavní roli s Vinem Dieselem.

Reklama

Výběr článků

Načítám