Hlavní obsah

Kysela: Pokus o poloprezidentský systém zůstal naštěstí neproměněný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během inaugurace nového prezidenta Petra Pavla poskytl Novinkám rozhovor ústavní právník a odborník v oboru státovědy a politologie Jan Kysela. Prozradil, jaká je jeho role v Pavlově týmu nebo jak vnímá pokus Miloše Zemana o transformaci k poloprezidentskému systému.

Rozhovor s ústavním právníkem Janem Kyselou Video: Novinky

 
Článek

„Sledovali jsme proces, kdy se ze zvoleného prezidenta stane prezident skutečný, reálný, obdařený kompetencemi, protože inaugurace obecně znamená ujmutí se úřadu. Právě k ujmutí úřadu dochází tím, že prezident republiky složí slib bez výhrad. To je jediným obsahem schůze komor a toho jsme byli svědky,“ uvedl Jan Kysela v úvodu inauguraci z ústavně-právního hlediska.

V rozhovoru vysvětlil, že důvodem 14hodinové doby bez prezidenta je lhůta stanovující se v řádech dnů, a ne hodin.

V případě nesložení slibu či složení pouze s výhradou také objasnil, že bychom museli směřovat k procesu nové volby a proces substituce nebo náhradního výkonu by nadále pokračoval.

Kysela: Pokud prezident penze nepodepíše, hrozí fiasko

Domácí

„Má dosavadní agenda je být koordinátorem toho procesu nebo mechanismu sloužícího k vyhledávání vhodných kandidátů na posty soudců/soudkyní ústavního soudu,“ upřesnil Kysela o aktuální roli v týmu Petra Pavla.

Dodal také, že výběr musí být velmi pestrý, ať už ve směru dosavadní činnosti, regionálního rozmístění, ideologického přesvědčení či pohlaví.

První tři soudci odchází z funkce 3. května, další pak v červnu a srpnu. Jednotlivá jména kandidátů ovšem prozradit nechtěl. Stejně tak jako více informací o konzultaci ústavně-právní roviny legislativní nouze v souvislosti s valorizací důchodů.

V závěru popsal možné záměry přesunu k poloprezidentskému systému bývalého prezidenta Miloše Zemana. Zejména pak výkon funkce na počátku funkčního období v roce 2013.

„Jestli ho měl, anebo jestli je to racionalizace, dostatečné vysvětlení toho, co dělal, to nevím, ale každopádně takový pokus tady podle mě byl, jak v podobě prezidentské vlády, tak v podobě složení poradního týmu prezidenta republiky, ve kterém byly dost významné postavy hospodářského života ve vztahu k tomu, co dělal prezident republiky vůči sociální demokracii, jak se pokoušel instalovat vlastní prezidentskou stranu a tak podobně. To jsou všechno symptomy pokusu o posun k poloprezidentskému systému, nicméně se to nepodařilo,“ dodal s tím, že neproměněný systém považuje za správný.

Czernin: Byl jsem rád, že jsem nemusel odejít jako před pěti lety

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám