Hlavní obsah

Kvůli uzavírce horkem poškozené D35 kolabuje doprava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obrovské dopravní komplikace způsobuje od rána uzavřená dálnice D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem na Olomoucku, kde v sobotu kvůli vysoké teplotě popraskala vozovka. Před objízdnou trasou, ale i na samotné D35 se tvoří několikakilometrové kolony. Oprava poškozené komunikace začala v pondělí, opravovaný úsek by měl být zprovozněn ve čtvrtek.

Foto: ŘSD

Dopravní situace v pondělí dopoledne v okolí uzavřené D35.

Článek

„Kritická je situace na celé dálnici směrem na Ostravu. Tvoří se tam mnohakilometrové kolony. Velké problémy jsou v obou směrech i před objízdnou trasou u Velkého Újezdu a Přáslavic. Řidičům doporučujeme Olomouci, pokud to jde, se raději vyhnout,“ řekl Právu v pondělí krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Komplikace uzavřený úsek dálnice způsobuje podle něj i v Přerově, protože mnoho řidičů se rozhodlo jet přes něj, aby se vyhnuli kolonám právě u Velkého Újezdu a Přáslavic. „Není to tam ale tak kritické jako na samotné dálnici. Tam je situace vůbec nejhorší,“ zdůraznil Hejtman s tím, že v případě nutnosti policie bude dopravu na kritických místech regulovat. „Zatím jsme ale k tomu nepřistoupili,“ podotkl.

Šňůra aut

„Je to tady nepřerušovaná šňůra aut. Hrůza! Problém je v tom, že je tady velká křižovatka na Mrsklesy, kde je skládka a v okolí několik firem. Navíc se tady sešly dvě objížďky, neboť je uzavřena, byť ne v souvislosti s popraskanou dálnicí, i silnice na Svésedlice. Nezbývá nám než doufat, že dálnici brzy opraví,“ řekla Právu v pondělí dopoledne starostka Přáslavic Jitka Ivanová.

O pomoc požádala Policii ČR. „Reagovali, ale stáli tady asi 15 minut a pak odjeli s tím, že provoz odpovídá situaci. Slíbili ale, že kolem čtrnácté hodiny odpolední, kdy lidé budou jezdit z práce domů, se vrátí,“ dodala.

Velký Újezd naopak problémy nemá. „Máme kolem obce obchvat, takže uvnitř jsme v klidu,“ řekl Právu starosta Velkého Újezdu Josef Jelen.

U Velkého Újezdu se před odbočkou na objízdnou trasu podle informací Ředitelství silnic a dálnic vytvořila ve směru od Ostravy zhruba tříkilometrová kolona. Řidiči musí počítat se zhruba čtyřicetiminutovým zdržením. Ve směru od Olomouce je u Přáslavic také přibližně tříkilometrová kolona, auta pomalu popojíždějí směrem k objížďce.

Auta se na vedrem poničenou D35 vrátí nejdříve za čtyři dny

Krimi

Oprava dálnice D35 výrazně zkomplikovala dopravní situaci také na sousedním Přerovsku. Automobily ráno zahltily Přerov, kde se tvoří dlouhé kolony vozidel. Místní jsou na dopravní komplikace kvůli chybějící dálnici D1 zvyklí, pondělní dopravní situace se ale podle komentářů na sociálních sítích zcela vymyká obvyklému stavu.

Na zastávkách MHD v Přerově od rána postávají hloučky lidí, jelikož autobusové spoje mají podle hlášení dispečera kvůli kolonám v ulicích města až 60 minut zpoždění. V dlouhých kolonách stáli lidé také na hlavním silničním tahu ve směru z Olomouce do Přerova, a to již od Krčmaně.

Foto: ŘSD

Oprava horkem poškozené D35

„Zoufalí řidiči se snažili hledat objízdné trasy přes okolní obce, aby se dostali ze sevření pomalu jedoucí kolony,” řekla řidička, která ráno cestovala z Přerova do Olomouce.

Kvůli vedrům popraskala dálnice D35, havarovalo pět aut

Krimi

Vozovka na dálnici D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem ve směru na Ostravu praskla v sobotu odpoledne. „Stalo se tak v důsledku extrémního počasí a procesů v podloží cementobetonové desky,“ řekl Právu mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že poškozený úsek je starý 22 let, dávno po smluvní záruce. Kolik bude oprava stát, zatím neví.

„Přesné vyčíslení doplníme po demolici cementobetonových desek a zjištění stavu podloží, respektive rozsahu sanace spodních podkladních vrstev,“ vysvětlil a konstatoval, že opravy uhradí ŘSD z provozních prostředků. Odborníci, jak dodal, po sobotním zvlnění povrchu dálnice preventivně zkontrolovali celý úsek a v levém jízdním pruhu odhalili ještě jedno rizikové místo, které bude také opraveno. Tato oprava má být dokončena v pátek a nevyžádá si velké dopravní omezení.

Rýdl v neděli řekl, že oprava dálnice bude zahájena pomocí rychletuhnoucí směsi betonu.

Foto: Policie ČR

Po dálnici se nedá jezdit.

Reklama

Výběr článků

Načítám