Hlavní obsah

Kvůli sv. Vítu by šel kardinál Vlk až do Štrasburku

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spor kolem vlastnictví katedrály sv. Víta na Pražském hradě mezi církevními subjekty a prezidentskou kanceláří může skončit až u Evropského soudu ve Štrasburku. "Jsou instituce i mimo hranice této země," prohlásil pro BBC kardinál Miloslav Vlk s jasnou narážkou na štrasburský soud.

Foto: Markéta Nešporová

Cesta vlakem

Článek

Vyjádřil nevoli, že v kauze katedrály český soud zamítl tři jejich žalobce ze čtyř, neboť nebyly evidovány v rejstříku církevních právnických osob. "Právní subjektivitu církevním institucím nedává ministerstvo kultury, ale církev sama," argumentoval Vlk s tím, že opačné tvrzení je protiústavní a církev se proto hodlá odvolat.

Připomenul spor kolem církevního zákona, který skončil z iniciativy senátorů u Ústavního soudu zrušením některých ustanoveních. Jenže katolická církev si stěžuje na ministra kultury Pavla Dostála tvrzením, že se dál chová protiprávně, když nechce povyšovat kanonické právo nad český právní řád a říká, že pro pro církve platí stejná pravidla jako pro ostatní spolky.

"Na tahu je pan premiér Špidla, protože jestliže mu ministři nerespektují Ústavní soud a nezachovávají ústavu, tak je věc premiéra, aby si udělal pořádek," prohlásil Vlk.

Reklama

Výběr článků

Načítám