Hlavní obsah

Kvůli služební cestě Součkové poslanci přerušili projednávání Motola

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protože Marie Součková ministryně zdravotnictví je na služební cestě v Aténách, poslanci ve čtvrtek přerušili projednávání zákona, kterým by si Česká republika vzala úvěr u Evropské mezinárodní banky 4,2 miliardy korun na rekonstrukci dětského areálu pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Foto: Archiv Veselé muziky

Veselá muzika z Nových Hradů.

Článek

Návrh na přerušení schůze podal poslanec ODS Vladimír Doležal a Sněmovna ho přijala.

"V Aténách se zúčastňuji zasedání ministrů zdravotnictví Evropské unie a kandidátských zemí," řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví na otázku, proč odjela, když premiér Vladimír Špidla zakázal v době jednání Parlamentu členům vlády služební cesty do zahraničí. Dodala, že cesta byla dlouhodobě plánována a navíc ona bude v Aténách vystupovat i jménech všech kandidátských zemích.

"Kromě toho zde budu dohadovat rozšíření či spíše uzavření smlouvy o poskytování zdravotní péče občanům obou států na území druhého státu. Ta původní je z roku 1983 a již neodpovídá současným požadavkům," řekla Součková. Dodala, že poslanci během této schůze několikrát změnili svůj program a projednávání Motola již mělo být na programu dříve. Proto do Atén odjet musela.

Hlasování o Motole příští týden

Příští týden ale bude již zpět a poslanci se tak vrátí k tomuto bodu. Součková není poslakyní, a tak v Parlamentu nehlasuje. Také o Motolu se bude rozhodovat tedy až příští týden za její přítomnosti.

Někteří poslanci žádají, aby referovala o tom, jak chce její rezort řešit pražské zdravotnictví jako celek. Teprve pak budou zřejmě ochotny zdvihnout ruku i pro garanci státu za úvěr pro rekonstrukci Motola. Nikdo z poslanců ale tuto rekonstrukci zatím nezpochybnil ani její financování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám