Hlavní obsah

Kvůli plynu z Ruska blokovali aktivisté ulici u Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přes čtvrt hodiny trvala v pátek ráno blokáda dopravy v Tomášské ulici na pražské Malé Straně poblíž Sněmovny a Senátu. Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion se snažili apelovat na zákonodárce, aby nařídili úspory za zemní plyn, který plyne do Česka z Ruska.

Foto: Petr Janiš, Právo

Aktivisté při páteční blokádě

Článek

Transparenty mluvily o 3 °C pro Ukrajinu. Pokud by se teplota v místnostech snížila o 1 °C, a to zejména v kancelářích či školách, přineslo by to podle nich úsporu 6 až 7 procent ze spotřeby zemního plynu.

Vyčísleno finančně jde v Evropě o 700 milionů korun za hodinu, které inkasuje Rusko.

Řidiči, kteří v Tomášské ulici na čtvrthodinu uvízli, neměli pro počínání aktivistů pochopení. Troubili, snažili se jim sebrat transparenty, pršely i nadávky. „My za to nemůžeme. Seberte se a jděte do p...,“ řekl jeden z nich.

Aktivisté zablokovali Nuselský most, naštvaný řidič jim sebral transparenty

Krimi

Policisté si s blokádou, která začala na dvou místech ulice po půl deváté, poradili rychle. Aktivisty odtáhli a v 8:50 hodin mohla auta pokračovat v jízdě. U druhé blokády poblíž Senátu se auta otočila do protisměru Valdštejnské ulice a vrátila se na Klárov.

„Lidé umírají a je naprosto nemorální financovat ruskou invazi na Ukrajinu proto, abychom mohli pracovat v přetopených kancelářích. Topná sezona typicky končí nejpozději v květnu. Nevidím důvod, abychom nemohli na takto krátkou chvíli omezit vytápění,” shrnula požadavek aktivistů mluvčí iniciativy Veronika Holcnerová.

Foto: Petr Janiš, Právo

Aktivisty odvedli policisté

Aktivisté uspořádali už tři blokády a hodlají je opakovat, dokud vláda či poslanci a senátoři na jejich výzvy nezareagují. „V jiných evropských zemích je šetření zemním plynem běžné,“ konstatovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám