Hlavní obsah

Kužvart: Funkci nesložím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiérův první kandidát na evropského komisaře Miloš Kužvart, který v pátek překvapivě svou kandidaturu odvolal, odmítá složit funkce, jak ho k tomu vyzývají někteří straničtí kolegové. Ve Sněmovně chce být i přes spory loajálním členem poslaneckého klubu ČSSD. Kužvart to řekl ČTK před začátkem jednání klubu ČSSD, kde vysvětluje svou rezignaci.

Foto: archív pořadatele

Machine Head

Článek

Odmítl spekulace, podle nichž ho k rezignaci přimělo zjištění, že se svou angličtinou by v Evropské komisi nevystačil. "V tom problém není," řekl a zopakoval, že k tomuto rozhodnutí ho vedla nedostatečná podpora a zpochybňování jeho nominace ze strany ministra zahraničí Cyrila Svobody. Šéf české diplomacie to ale již minulý týden odmítl a řekl, že ministerstvo Kužvartovi poskytovalo všestrannou pomoc.

Problémy se spoluprací jeho jako kandidáta do EK a "příslušných institucí" byly podle něj dlouhodobější. Premiérovi Vladimíru Špidlovi prý už v pátek 13. února řekl, že pokud by to mělo pokračovat, bylo by lepší, kdyby se nominace vzdal. Po kritických slovech ministra zahraničí, která se o sobě dočetl v médiích, Kužvart požádal premiéra, aby si u Svobody vyžádal dementi.

"Každopádně k tomu dementi nedošlo a já jsem pak v pátek (20.2.) oznámil na klubu, že za této situace, za snižování vážnosti České republiky, že nemohu dál kandidovat," řekl. Svobodův úřad mu prý nepomáhal dostatečně. "Musel jsem si vyloženě říkat, přesně specifikovat, jaké podklady potřebuji ... o velmi aktuálních problémech," řekl ČTK Kužvart.

Rezignovat nehodlá

K rezignaci na poslanecký mandát Kužvarta vyzvala středočeská organizace ČSSD i někteří další sociální demokraté. Objevily se názory, podle nichž by Kužvart mohl znamenat problém pro koalici. Například místopředseda sociální demokracie Stanislav Gross v neděli připustil, že by od ČSSD nebylo zodpovědné, postavit si proti sobě tohoto poslance za situace, kdy má vláda ve Sněmovně pouze většinu jednoho hlasu.

Kužvart ale uvedl, že hodlá být loajálním členem klubu ČSSD a respektovat při hlasování jeho závěry. "Já v tom nevidím žádný problém," uvedl. Poslanecký mandát ani jiné funkce ale skládat nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám