Hlavní obsah

Kuřáci, zastavte se u nás, apelují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám mezi 55 a 74 lety? Kouříte 20 let 20 cigaret denně nebo 10 let 40 cigaret za den? Pak právě vás se týká výzva plicních lékařů v rámci programu včasného záchytu rakoviny plic.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nádor na plicích se u drtivé většiny kuřáků nestačí odhalit včas a pak už nelze léčbou ovlivnit. A kdy jindy se k prohlídce u pneumologa zastavit než u příležitosti Světového dne rakoviny plic, který připadá na 1. srpna.

„Plicní karcinom je onemocnění, které když se objeví na rentgenu nebo se projeví klinickými potížemi, tak už může být pozdě,“ vysvětlila Andrea Molnárová z břeclavské plicní ambulance.

Přednostka Vašáková: Poznat rakovinu je velmi svízelné

Domácí

Bezbolestné vyšetření

„Pacienty je proto nutné vyšetřit včas a zachytit nádor ve fázi, kdy jej lze efektivně léčit. Ve spolupráci s praktickými lékaři se proto snažíme co nejvíce pacientů z této rizikové skupiny motivovat k preventivnímu vyšetření, které by nám v případě pozitivního nálezu pomohlo s rakovinou včas a účinně bojovat,“ uvedla Molnárová.

Samotné vyšetření je naprosto bezbolestné. Přímo v ambulanci zájemce absolvuje rentgen a spirometrické vyšetření, při němž se měří objem vydechovaného nebo vdechovaného vzduchu. Dalším krokem je CT vyšetření, které už musí zájemce absolvovat na specializovaném pracovišti.

Plicní karcinom je onemocnění, které když se objeví na rentgenu, tak už může být pozdě
Andrea Molnárová, plicní ambulance

Zní to sice jako dost stráveného času chozením po lékařích, ale po zjištění statistických údajů už možná pár hodin na vyšetřeních nebude znít tak hrozně.

Každý rok totiž v České republice onemocní rakovinou plic přibližně 6,5 tisíce lidí. A téměř 5,5 tisíce lidí na toto onemocnění zemře.

„Rakovina plic je nemoc, která zabije drtivou většinu z těch, u nichž se objeví. Zákeřnost nemoci spočívá v jejím ‚tichém‘ postupu, nebolí a lidé s už jasnými příznaky k nám přicházejí pozdě. V 85 procentech případů již nelze nádor operativně odstranit. Osm z deseti nemocných umírá zbytečně,“ nabídla neúprosná čísla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Koziar Vašáková.

Preventivní prohlídky mohou zachránit život. Přesto je Češi zanedbávají i v případě rakoviny

Speciály

Dokud je nádor operovatelný

„Cílem programu včasného záchytu je objevit nádor ve fázi, kdy je ještě operovatelný a můžeme jej zcela odstranit. Takových je v současnosti asi 15 procent, doufáme však, že by se toto číslo díky programu mohlo zvednout až na 50 procent,“ nedávala si malé cíle koordinátorka projektu Marcela Koudelková z Národního screeningového centra Ústa­vu zdravotnických informací a statistiky.

Co přesně čeká ty, kteří se zařadí do programu, ukazují plicní lékaři ve videu, které je dostupné na webových stránkách https://prevenceproplice.cz. Na něm jsou k dispozici veškeré informace jak pro pacienty, tak pro lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám