Hlavní obsah

Kulhánek chystá kulaté stoly ke vztahům s Ruskem

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek chce pořádat diskuse u kulatých stolů, na kterých by se za účasti politických stran hovořilo o budoucnosti česko-ruských vztahů. Kulhánek to řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News s tím, že vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou po vrbětické kauze ve složité fázi.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD)

Článek

Už příští týden chce ministr oslovit předsedy politických stran a vyzvat je, aby vyslali své experty na zahraniční politiku. V brzké narovnání vztahů s Ruskem ale Kulhánek nevěří, bylo by to podle něj iluzorní. „Bude to především příští vláda, která se toho musí zhostit,“ řekl ministr.

Předseda opozičního hnutí STAN Vít Rakušan možnost diskuse o české zahraniční politice uvítal s tím, že jeho strana svého zástupce pro kulaté stoly určitě nominuje.

Kulhánek v diskusi také odmítl názor, že by EU a její státy reagovaly „slabě“, pokud jde o vyjádření podpory Česku ve vrbětickém případu. „Neredukujme to na závody ve vyhošťování (diplomatů),“ zdůraznil a dodal, že spojenecké země ČR „jednoznačně podpořily“. Konkrétně se zmínil mj. o německém ministrovi zahraničí Heiko Maasovi.

Rakušan opáčil, že pouhá prohlášení, byť razantní, „nikoho nebolí“. Poděkoval Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Rumunsku, které vyhostily ruské diplomaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám