Hlavní obsah

Kry zatarasily koryto Otavy, voda se vylila z břehů

Právo, Novinky, ČTK, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ HYDČICE

Několik domů ve Velkých Hydčicích na Klatovsku bylo zatopeno poté, co se řeka Otava vylila z břehů. Její koryto totiž zatarasily ledové kry v délce asi jednoho kilometru. Na obecním úřadě zasedal krizový štáb, který zvažoval, jak ledovou bariéru uvolnit. Později odpoledne hladina v řece mírně klesla. Kry se zatím odstřelovat nebudou.

Foto: TS a.s. - společnost města

jarní úklid

Článek

"Z horní části Šumavy se zmenšil přítok do Otavy. Hladina klesla o pět až deset centimetrů. Povodňová komise rozhodla, že se kry zatím odstřelovat nebudou. Máme vyčkat do rána. Voda je prý poměrně teplá a něco by ještě mělo odtát," uvedl starosta.

V řece jsou asi v kilometrovém úseku nahromaděné velké kry i drobnější tříšť. Starosta připustil, že pokud by voda začala znovu stoupat, bylo by zřejmě v kritických místech nutné uvolnit kry mechanicky.

"Musíme být ve střehu. V domcích se zatopenými sklepy a zahradami se dá zatím normálně bydlet. V holínkách dojdou ke dveřím. Je ale nepříjemné, že jim to zatopilo i hospodářské budovy," podotkl Korda.

Mluvčí krajských hasičů František Vaško doplnil, že hasiči zde budou každé dvě hodiny monitorovat stav vody. Pokud by začala hladina dramaticky stoupat, podniknou patřičné kroky, uvedl.

Ledové kry se často hromadí v Otavě i v nedaleké Sušici, která leží na řece nad Velkými Hydčicemi. "Dnes je to zatím dobré. Kry se sice nahromadily u mlýna Pelant, ale postupně se uvolnily a voda protéká. Situaci stále sledujeme," řekla starostka Sušice Jiřina Rippelová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám