Hlavní obsah

Kroměřížská výzva představuje kandidáty na prezidenta. Těm se moc nechce

– Praha
Novinky, bja

Kroměřížská výzva představila nové kandidáty na prezidenta. Jsou jimi lékař Marek Hilšer a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Fischer ovšem přiznal, že výzvu nepodepsal a nechce kandidovat výhradně za ní. Podle signatářů výzvy by byl nejvhodnějším adeptem na prezidenta bývalý premiér Petr Pithart, který ale také na Hrad nechce.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart, který na Hrad kandidovat nechce

Článek

Výběr probíhal ze třiceti osobností. Z nich bylo zvoleno patnáct, kteří se nebránili kandidatuře či spolupráci s Kroměřížskou výzvou. Nejlépe z nich vyšel bývalý předseda české vlády a Senátu Pithart. Druhý pak byl katolický kněz Tomáš Halík. Ačkoli oba zatím médiím sdělili, že kandidovat nehodlají, podle představitelů výzvy to ovšem nebylo ještě kategorické „ne“.

Hilšer a Fischer naopak skončili na druhém konci žebříčku. Hilšer byl podle hlasujících na patnáctém místě a Fischer se umístil pouze o dvě příčky výše.

Hlavními kritérii přitom podle signatářů byly morální zachovalost a pevný charakter. Další byla schopnost reprezentovat a domluvit se v zahraničí. Respondenti by také ocenili, kdyby byl jejich prezident jednoznačně prozápadní a schopný stát nad stranami. Posledním kritériem byla akceschopnost v okamžicích krize.

Své jméno v Kroměřížské výzvě jsem objevil náhodně.
Pavel Fischer, bývalý velvyslanec

Hilšer jako jediný přijal možnost kandidovat za Kroměřížskou výzvu. „Vnímám každou občanskou iniciativu jako pozitivní,” řekl Hilšer.

Naopak Fischer odmítl, že by byl výhradním kandidátem Kroměřížské výzvy.  „Své jméno v Kroměřížské výzvě jsem objevil náhodně. Volali mi známí, že jsem tam na předposledním místě,“ sdělil s tím, že byl překvapený. Dodal, že ji nepodepsal a nehodlá ji podepsat. Připustil ovšem, že tato iniciativa se zabývá něčím vážným, a to prezidentskou volbou, a proto se s nimi sešel na diskusi.

Vadí mu totiž, že v Česku není přijat zákon, který by lépe řešil právní stránku prezidentské volby. Zákon je nyní ve Sněmovně a podle Fischera je nutné ho co nejdříve přijmout.

Na Hrad chce zatím Horáček a Hilšer

Kroměřížská výzva je občanská iniciativa hledající adepta na prezidenta, který bude kandidovat proti Miloši Zemanovi. Zatím ji podepsalo 11 145 lidí. Stojí za ní bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb nebo právnička Hana Marvanová.

Prezidentské volby se budou konat na počátku roku 2018. Oficiálně oznámil svoji kandidaturu již textař Michal Horáček a lékař Hilšer. Stávající prezident Zeman uvedl, že své rozhodnutí, zda kandidovat či ne, sdělí veřejnosti v březnu 2017.

Anketa

Kdo by byl podle vás nejlepším kandidátem na prezidenta?
Miloš Zeman
62,1 %
Václav Klaus
2,6 %
Petr Pithart
6,3 %
Michal Horáček
16,1 %
Marek Hilšer
0,5 %
Tomáš Halík
3 %
Někdo jiný
9,4 %
Celkem hlasovalo 11986 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám