Hlavní obsah

Krnovští zastupitelé zrušili projekt velkolepé obnovy vyhořelé Karnoly

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé města Krnov ve středu večer rozhodli, že obnova vyhořelé budovy bývalé textilky Karnola nebude realizována podle velkolepého projektu, který počítal se vznikem muzea s expozicí o historii textilní výroby ve městě.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár budovu bývalé textilky Karnola v Krnově na Bruntálsku, národní kulturní památku, v prosinci 2017 velmi poničil.

Článek

„Zastupitelé rozhodli, že oprava Karnoly nebude realizována podle projektu, na nějž Krnov získal dotaci z Evropské unie. Město nyní začne hledat jiné možnosti oživení tohoto brownfieldu,“ informovala mluvčí radnice Dita Círová.

Vzhledem k tomu, že budova, jejíž vybavení částečně zničil požár, je národní kulturní památkou, podařilo se městu na projekt její přestavby získat stomilionovou dotaci. Zastupitele města ale zaskočily aktualizované odhady celkových nákladů na tento projekt. Ty přesahují částku 220 milionů korun a provozní náklady na údržbu expozic jsou vyčísleny asi na 11 milionů ročně. Takové sumy výrazně převyšují možnosti města.

Za požár kulturní památky Karnola v Krnově čeká dva kluky výchovný postih

Krimi

Zastupitelé tak nakonec rozhodli o tom, že se město evropské dotace vzdá a bude se snažit o vybudování menší a podstatně levnější expozice.

Karnola vyhořela 20. prosince 2017. Hasiči se při zásahu potýkali s členitými prostory. Plameny napáchaly největší škody na zařízení vzorkovny, která byla nejcennější částí historické budovy a díky níž byl objekt před několika lety prohlášen za národní kulturní památku. Policie následně zjistila, že požár v budově založili dva nezletilí chlapci, kteří nejsou trestně odpovědní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám