Hlavní obsah

Křeček v dvojím ohni

Novinky, Vladimír Čechlovský

Poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků (SON) Stanislav Křeček se opět v těchto dnech často objevuje v médiích. Věci kolem nájemného, které se zdály zamrzlé, se najednou daly kvůli pohrůžce lidovců do pohybu. V koalici došlo k rychlé dohodě, že činže vzrostou třikrát krátce za sebou o deset procent ročně.

Článek

Současně je zcela zřejmé, že jde o tvrdý krok se značnými sociálními dopady. Je logické, že všichni nájemníci čekají, co na to řekne SON a zvláště jeho předseda. "Z naší strany nezaznívají výtky. Nám se zdá, že tento kompromis je přijatelný,... stejně vláda počítala s desetiprocentním nárůstem ročně," uvedl například.

Na tiskové konferenci SON minulý týden, které se Křeček nezúčastnil, však zástupci sdružení mluvili jinak. Se zvyšováním by souhlasili, ale jen při splnění těchto podmínek: Že se pomůže slabším a zavede princip místně obvyklého nájemného, aby se nezdražovalo donekonečna. Bez toho mají za to, že by šlo "o krizové, necitlivé opatření", které by mohlo mít "skoro katastrofální" dopady.

I když ani Křeček v žádném svém vystoupení sociální aspekty neopomine, mám pocit, jako by to v těchto dnech říkal jenom pro formu. Vždyť sám velmi dobře ví, že koalice pro toto zdražování činží nechystá žádný strop ani kompenzace. Chápu, že předsedovi Sdružení nájemníků se nyní nemluví lehce. Je ve dvojím ohni. Musí hájit nájemníky a brzy bude hlasovat o zákonu, přičemž jeho postoj může být za jistých okolností rozhodující pro to, zda zákon projde či nikoli.

Už teď se ale bude muset jednoznačně rozhodnout, na čí stranu se postaví. Z hlasů, které jsou ze SON slyšet, se mi nezdá pravděpodobné, že by přesvědčil jeho republikovou radu o tom, že přijaté řešení je dobré pro koalici i nájemníky.

PRÁVO 27. ledna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám