Hlavní obsah

Krásné počasí, perfektní lyžovačka. Lyžařské areály praskaly ve švech

Jeseníky

Tisíce lidí přilákalo v sobotu slunečné počasí do lyžařských areálů v Jeseníkách i níže položených místech v jejich podhůří. Plno bylo všude, přestože se na většině míst lyžovalo jen na technickém sněhu. Provozovatelé ski areálů se snažili sjezdovky připravit na víkend co nejlépe.

Ski areál v Hlubočkách poblíž OlomouceVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Nápor zažíval mj. i ski areál v Branné na Šumpersku. „Přijelo zhruba pět set lidí. Návštěva byla nadprůměrná, ale soboty přijíždí vždy více lidí než třeba v neděli,“ řekl Právu provozoval areálu Rostislav Procházka.

Provozovatelům areálů pomáhá v těchto dnech při nedostatku přírodního sněhu chladnější počasí, které umožňuje zasněžování. „Sníh navíc netaje. Třeba dnes ráno bylo mínus pět a nyní je zhruba mínus dva stupně pod nulou, i přesto, že slunce hřeje,“ dodal krátce po 16. hodině Procházka.

Rezervace horských pobytů zamrzly, hoteliéři znervózněli

Ekonomika

Množství lidí vyrazilo v sobotu i do níže položených lyžařských středisek v podhůří Jeseníků. Lyžaři zaplnili například nejen sjezdovky, ale svými auty i parkoviště v lyžařském areálu v Hlubočkách nedaleko Olomouce.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Nápor v sobotu zažíval i lyžařský areál v Hlubočkách nedaleko Olomouce.

„U vleků jsou sice fronty, ale jde to rychle. Počasí je krásné, sluníčko svítí, přesně, jak jsme předpokládali, když jsme sem vyráželi. I lyžování je perfektní,“ svěřil se Právu odpoledne Michal Foltýn, který do Hluboček přijel s manželkou a dvěma dcerami z Prostějova.

Teploty opět zamíří vzhůru

Počasí

Přestože jesenické lyžařské areály praskaly ve švech, horští záchranáři neměli více práce než obvykle. „Zatím jsme měli devět zásahů, což je v tomto období běžný počet,“ sdělil Právu po 16. hodině dispečer Horské služby Jeseníky Miroslav Černý.

Většina zranění byla podle něj lehčího charakteru. Většinou se jednalo o poranění kloubů či kostí. „Dopoledne jsme zasahovali i u vyčerpané patnáctileté běžkařky na Ovčárně,“ doplnil dispečer s tím, že dívka zřejmě přecenila své síly.

Na vrcholu v Jeseníkách někdo vztyčil bez povolení kříž

Krimi

Běžkaři mají nyní v Jeseníkách jen omezené možnosti. K dispozici mají trasy jen v nejvyšších partiích hor. Běžecká stopa je upravena třeba od Ovčárny až na Švýcárnu, směrem na Červenohorské sedlo jsou podmínky pro běžkaře relativně dobré jen po Kamzík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám