Hlavní obsah

Král výčepních trůní v Nepomuku

Novinky, Ivan Blažek
PLZEŇ

V restauraci Švejk v Nepomuku na Plzeňsku bude v těchto dnech zřejmě pořádně veselo. Za svojí "domovskou" pípou totiž bude stát Jaroslav Trojánek, od úterý ověnčený titulem Král českých výčepních, který získal na celorepublikové soutěži v Plzni.

Foto: Martin Tesařík

Zleva: Natálie Zemanová (3. místo), Kateřina Rösnerová (náhradnice), Markéta Akaiová (1. místo) a Veronika Hudcová (2. místo).

Článek

Místní štamgasti jsou na oslavy už zvyklí - jejich Jarda už totiž předtím vyhrál i regionální kolo této soutěže. "Tehdy jsme zadarmo vytočili sud, teď padnou dva. A kdybych vyhrál celorepublikové kolo v Brně, no, ani to nechci domýšlet," říká novopečený český král.

A recept na vítězství? "Vždyť to pivo člověk točí každej den. Jde jen o to se soustředit, na chviličku se uklidnit... a mít štěstí, to hraje velkou roli," připouští mistr Trojánek, který se přes své mládí teprve dvaadvacet let cítí za výčepním pultem jako doma už jedenáct roků.

"Od doby, co si táta pořídil hospodu a já dosáhl na pípu. Vlastně jsem na ni ještě pořádně nedosáhl a už jsem se jí držel," upřesňuje. Až do důchodu si ale nepomucký král kariéru hospodského nepředstavuje. "Myslím, že by s tím měl člověk tak v pětačtyřiceti skončit a dělat něco jiného."

Vyklepnul i tátu

Jaroslav v obou kolech soutěže porazil i svého otce Bohuslava hospodského v nedalekém Kramolíně. "Táta si musí zvykat. A určitě je rád. Ne, že jsem ho vyklepnul, ale že jsem vyhrál," soudí úspěšný mladý muž a dodává: "Musíme ukázat těm starším, že tu nejsou jediní pánové. My jsme tady a máme tu svoje místo."

V českém kole soutěže o Krále výčepních si to rozdalo pětatřicet hospodských, rozhodovala přesná míra, výška pěny i umělecký dojem třetinek a půllitrů natočených v časovém limitu. O celorepublikového krále králů se bude bojovat 13. března v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám