Hlavní obsah

Kožený se pustil do ČSSD kvůli billboardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU/NEW YORK

Bývalý český občan, nyní irský finančník Viktor Kožený, který je už devátý měsíc na Bahamách ve vazbě, kritizoval českou sociální demokracii, jež využila jeho jméno a podobu před parlamentními volbami na svých kontroverzních plakátech. Na české politické scéně také podle něho chybí výrazná osobnost - toto "vakuum", jak doufá, jednoho dne vyplní.

Článek

ČSSD "kompenzovala svoji nekulturnost, vulgarismus a klinickou smrt, co se týče dobrých nápadů, negativní reklamou", sdělil Kožený ČTK v New Yorku prostřednictvím svých advokátů. Billboardová kampaň, využívající jako téma mimo jiné Koženého bahamskou vazbu, byla namířena proti hlavním programovým bodům ODS.

Před volbami ale finančník, který na Bahamách čeká na verdikt soudu, zda bude či nebude kvůli údajné korupci vydán do Spojených států, prohlásil, že mu plakáty nevadí. "ČSSD mi dělá zadarmo reklamu, pomáhá mi tak držet se v české politice," řekl začátkem května v rozhovoru s ČTK v bahamské věznici.

Za "naprosto šokující" Kožený pokládá "vulgárnost" předsedy ČSSD a premiéra Jiřího Paroubka, který bezprostředně po volbách zpochybnil jejich výsledky a přirovnal vývoj k mocenskému řešení krize v únoru 1948. "Svými výroky se zařadil do kategorie naprosté spodní třídy," komentoval Kožený Paroubkova slova. "To, že lidé volili strany a nikoli osobnosti, ukazuje určité vakuum 'velké osobnosti' na české politické scéně, které, doufám, jednoho dne vyplním," prohlásil Kožený.

Své politické ambice se podnikatel snažil uvést v život už před volbami do Evropského parlamentu v roce 2004, ale od českých úřadů tehdy nedostal povolení k dlouhodobému pobytu, a nemohl proto kandidovat. Jeho strana s názvem Viktor Kožený - Občanská federální demokracie při eurovolbách zcela propadla.

Tento týden bude zřejmě o vydání jasno

Výsledek nedávných českých parlamentních voleb ho údajně nepřekvapil. ODS je podle něho "očekávaně vyhrála, ale platila daň za euroskepticismus," napsal Kožený ve vězení rukou na linkovaný papír. Jeho osobní politické smýšlení je prý možné popsat jako "eurooptimistická ODS, která zezelenala". Strana zelených podle něho potvrdila, "že může zůstat v budoucích volbách nad deseti procenty hlasů".

Před newyorským soudem je dvaačtyřicetiletý finančník obžalován z korupce při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu, z praní špinavých peněz a spiknutí. Na americkou žádost byl loni začátkem října na Bahamách zatčen. Výsledek vydávacího procesu do USA by měla bahamská soudkyně vynést tento týden.

O vydání Koženého žádá i Česká republika, kde je jako uprchlý stíhán pro podíl na zpronevěře téměř 14 miliard korun. Podnikatel ale dlouhodobě tvrdí, že jeho česká kauza má politický motiv. Zájem na ní přičítá sociální demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám