Hlavní obsah

Kouření v restauracích protikuřácký zákon nezakáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika se po více než dvou letech projednávání ve Sněmovně dočkala protikuřáckého zákona. Původní vládní návrh byl poslanci značně upraven, návrh na úplný zákaz kouření v restauracích neprošel. "Je to vítězství tabákové lobby," reagoval bezprostředně po hlasování lidovecký poslanec Josef Janeček, který prosazoval tvrdší podobu zákona.

Článek

Sněmovna například povolila i prodej desetistupňového piva při sportovních akcích. Někteří kritici tedy soudí, že zákon dnešní stav naopak zmírňuje. Schválená norma zakazuje kouření například ve všech školách, v kinech a divadlech, sportovních halách, v budovách státních úřadů, na nástupištích a na dalších veřejně přístupných místech. Třeba v kinech a divadlech si však lidé budou moci zapálit ve vyhrazených a řádně odvětraných prostorech.

Ve Sněmovně dnes byly ve hře například návrhy na úplný zákaz kouření na pracovištích, tedy i v restauracích, získaly ale jen malou podporu poslanců.

Janeček uvedl, že schválené znění zákona mimo jiné na rozdíl od dnešního stavu umožní, aby se v restauracích kouřilo i v době podávání hlavních jídel. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) se však domnívá, že přijatá verze tak špatná není a je ráda, že zákon uspěl. "Je to naopak prokuřácký zákon," domnívá se však Janeček, který je ve sněmovně znám jako bojovník proti kouření a tabákové reklamě.

Dnes však pro zákon nehlasoval. Boj o výrazné omezení kouření ale pokračuje, protože ve Sněmovně zůstává jiný Janečkův návrh, který například se zákazem kouření na pracovištích počítá.

Anketa

Vadí vám, že zákon neobsahuje zákaz kouření v restauracích?
Ano
65,4 %
Ne
32,2 %
Je mi to jedno
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1991 čtenářů.

Reklama

Související články

Protikuřácký zákon Sněmovna znovu odložila

Česká republika se zatím nezařadí k zemím, kde je kouření, ale i prodej tabáku a alkoholu výrazně omezen. Návrh zákona, který s tím počítal, Sněmovna po zhruba...

Výběr článků

Načítám