Hlavní obsah

Kouření škodí ve všech podobách, Šťastný chce omezení elektronických cigaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické cigarety, jejichž používání není dosud jasně vymezeno, představují vážné riziko otravy. Myslí si to šéf sněmovního zdravotního výboru a letitý bojovník proti kouření Boris Šťastný (ODS). Elektronickým cigaretám není nakloněno ani ministerstvo zdravotnictví, které chce kuřáky od příštího roku vyhnat z restaurací. Stejná pravidla by se měla uplatňovat i na elektronické cigarety, jejichž výrobci považují ověřené výrobky za bezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šťastný v úterý na zasedání výboru upozornil, že na trhu je množství elektronických cigaret, o jejichž kvalitách neexistuje jakýkoliv atest. Kuřáci u nich nemají žádnou jistotu, jaké látky vlastně vdechují.

Heger tvrdí, že připravovaný zákon zachází s elektronickými cigaretami jako s rizikovou záležitostí. "Elektronické cigarety se nebudou smět kouřit všude tam, kde bude kouření zakázáno," uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Dosavadní zákaz kouření chce Heger od roku 2014 rozšířit na restaurace. Chce také zvýšit pokuty prodejcům, pokud cigarety, včetně elektronických, prodají dětem a mladistvým.

Elektronické cigarety čeká regulace

Za obsah náplní elektronických cigaret mají podle ministra ručit výrobci a prodejci. Připravovaný zákon počítá s tím, že složení bude na výrobku uvedeno a limity budou přesně určené.

Podle výrobců, kteří na semináři ve Sněmovně oslovili zákonodárce, je riziko elektronického inhalátoru srovnatelné s používáním žvýkaček, které obsahují stejné nebo podobné složky.

"Při porovnání chemického složení par při inhalaci se škodlivostí látek vznikajících při kouření klasické cigarety je riziko inhalování téměř nulové," uvedli s doporučením, aby lidé kupovat tyto cigarety jen od výrobců s ověřenou kvalitou výrobku.

Smůlu budou mít všichni kuřáci

Šťastný, který dlouhodobě bojuje proti kouření, ale slova o bezpečnosti elektronické cigarety odmítl. "Již 50 až 60 miligramů nikotinu je smrtící dávka jedu. Dnes koupíte mnohonásobně víc této látky kdekoli na ulici nebo přes internet, a to bez omezení a povinnosti takové výrobky kontrolovat a značit," řekl.

Ministerstvo by podle Šťastného mělo vydat vyhlášku a určit kontrolní orgány a postupy, aby ochránilo zdraví občanů. Elektronické cigarety odmítá poslanec brát jako prostředek k odvykání kouření, je to podle něj jen jiná aplikační forma nikotinu. Heger naproti tomu soudí, že elektronické cigarety jsou přínosem při odnaučování kouření. Vidí ale i jejich problémy, co se týče obsahu nikotinu v náplních. EU k tomu připravuje regulaci.

"I proto chystaný zákon zachází s elektronickými cigaretami jako s rizikovou záležitostí, zejména z pohledu ochrany mladých lidí. Takže my se jim budeme bránit podobně jako cigaretám normálním," shrnul ministr.

Anketa

Omezili byste kouření elektronických cigaret?
Ano
46,9 %
Ne
53,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17787 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám