Hlavní obsah

Koudelka se stal jihočeským generálem

Aktualizováno

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, kterého prezident dlouhodobě odmítá jmenovat generálem, se stal brigádním generálem pro jižní Čechy. Fiktivní hodnost mu recesisticky udělil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) při Koudelkově návštěvě na jihočeském krajském úřadě. V tiskové zprávě o tom informoval David Hocke z kanceláře hejtmana.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Prezident Miloš Zeman odmítl Koudelku jmenovat generálem už šestkrát. K práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa má dlouhodobé výhrady.

„Hodnost mu platí pro území celého Jihočeského kraje. V každé normální zemi by jím (generálem) už dávno byl, tak u nás v jižních Čechách jím už je,“ uvedl Kuba, který na Twitteru zveřejnil i podobu hejtmanského dekretu. Koudelka v pátek  v Českých Budějovicích na krajském úřadě přednášel studentům jihočeských gymnázií. Několik desítek posluchačů pozval na akci v projektu Jihočeských nadějí Kuba.

„Myslím si, že pan ředitel si tuto hodnost za svou práci rozhodně zaslouží. Musím zmínit i úspěch BIS v souvislosti s Vrběticemi. Chtěl jsem takto recesisticky upozornit na to, že prezident by měl při podobných rozhodnutích upustit od osobních záští a brát na zřetel především kvalitu odvedené práce,“ sdělil Právu Kuba.

Zeman odmítl vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti naposledy letos v květnu. Loni na podzim premiérovi Andreji Babišovi (ANO) předal materiál, který podle hlavy státu zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá.

Sněmovna navrhla Zemanovi vyznamenat i šéfa BIS Koudelku

Domácí

Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem. Koudelka, který před dvěma lety převzal ve Spojených státech cenu od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) za zahraniční spolupráci, je nyní plukovníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám