Hlavní obsah

Kotě přežilo útrapy a má nový domov. Odměna za nalezení tyrana je 70 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otřesný příběh malé Jiřinky, jak bylo kotě po své zachránkyni pojmenováno, se začal psát v brněnském Starém Lískovci už v lednu. Dva dny po Silvestru zde bylo nalezeno podvyživené a vážně zraněné kotě. Postupně vyšlo najevo, že zranění mu způsobil tyran, a charitativní kočičí spolek Kryšpín podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Archiv Kryšpín, Novinky

Týranému kotěti zachránila život odborná léčba v Letovicích.

Článek

Kotěte se ujal Azyl Jiřiny Skoumalové, který zařídil léčbu i rekonvalescenci. Kotě naštěstí útrapy přežilo, léčba byla úspěšná a před několika dny našlo i nový domov. Trestní sazba za týrání zvířete s trvalými následky je až šest let a za informace vedoucí k usvědčení pachatele policií, která případ vyšetřuje, nabízí spolek stále odměnu sedmdesát tisíc.

„Když jsme se dozvěděli o týraném koťátku, bylo nám do pláče. Pak přišel vztek a následovalo odhodlání toho, kdo to udělal, dohnat před soud a spravedlivě potrestat,“ popisuje Lenka Němcová, předsedkyně brněnského spolku Kryšpín.

„Měla zlomený ocásek, který již odumíral, byla dehydrovaná, hladová, kost a kůže, sotva dýchala. Všechny polštářky na tlapkách měla spálené, některé z nich až do živého masa, spálené ucho i čumáček, upálené hmatové vousky, na srsti zbytky vosku…,“ popsala mimo jiné zdravotní stav kotěte Jiřina Skoumalová, jejíž Azyl poskytl Jiřince první pomoc.

Bez ocásku s chutí do života

Na základě podání trestního oznámení zahájila policie intenzivní vyšetřování. „Charitativní kočičí spolek je o postupu informován, ale do uzavření vyšetřování není možné podávat žádné informace. Stále hledáme svědky, kteří by nám pomohli usvědčit pachatele, a do 31. března nabízíme odměnu sedmdesát tisíc korun,“ prosí o pomoc za spolek paní Němcová s tím, že anonymita na případné informace je zaručena.

Foto: Spolek Kryšpín, Novinky

Týrané kotě je bez ocásku, ale s velkou chutí k životu.

Od hospitalizace na veterinární klinice v Letovicích ušla Jiřinka velký kus cesty. Nejdřív musela nabrat síly, aby mohla podstoupit amputaci zlomeného ocásku, který nebylo možné zachránit. Pokračovala v rekonvalescenci a hojení naštípnuté loketní kosti, kterou nebylo možno operovat a musela se sama svalovinou zapouzdřit. Jiřinka vše zvládala.

„Ve všem tom příšerném, co se stalo, jsem nadšená z postupu policie, která odvádí skvělou práci, a z velkého množství lidí, kteří nám chtějí pomoci. Na odměnu za nalezení pachatele se složilo několik dárců, aniž jsme o peníze žádali. Také na léčbu Jiřinky, která stála přes dvanáct tisíc, poslali lidé velké množství peněz, aniž by je o to někdo žádal. Prostě chtěli pomoci,“ popisuje Němcová.

Jak dodala, Jiřince nabídl domov jeden z jejích zachránců. Pán, který převážel týraného nalezence z Brna na hospitalizaci do Letovic a poté ji navštěvoval v útulku, Jiřinku před několika dny adoptoval.

Chovatelka ze Šumperska měla týrat koně, odebrali jí celé stádo

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám