Hlavní obsah

Korupce v Česku se meziročně zhoršila, ve srovnání zemí o deset míst

Česko si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce pohoršilo o deset míst. Spolu s Kyprem a Maltou se umístilo na 47. příčce. Vyplývá to z ve středu zveřejněné zprávy organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci v 176 zemích a územích světa.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O první příčku se dělí Dánsko a Nový Zéland, za nimi skončily další dvě severské země Finsko a Švédsko. Na opačné straně žebříčku skončilo Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. V aktuálně zveřejněném indexu za loňský rok ztratilo proti předchozí zprávě sice jen jeden bod, to ale znamenalo propad o deset míst.

Ze zveřejněných výsledků tak vyplývá, že ČR přerušila dosavadní vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014, kdy postoupila z předchozího 57. na 53. místo.

Evropský podprůměr

Ve srovnání s ostatními sedmadvaceti členskými zeměmi Evropské unie si Česko mírně polepšilo: Z 22. místa se posunulo na sdílené 19. místo. Lépe je na tom s 62 body například Polsko, naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě.

Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů), těsně před ním se umístilo Řecko (44 bodů) a Itálie (47 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Anketa

Setkal(a) jste se za poslední rok s korupcí?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
Celkem hlasovalo 1536 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám