Hlavní obsah

Koronavirus mají i kočky. Lidi ale nenakazí

Právo, Jan Martinek

Dávno předtím, než koronavirus z Číny začal děsit lidi na celém světě, znali tento pojem chovatelé koček. U kočkovitých šelem totiž právě koronaviry způsobují těžké onemocnění zvané infekční peritonitida neboli zánět pobřišnice (FIP), které je pro kočky většinou smrtelné.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus je u koček běžný

Článek

Veterináři ale ujišťují, že lidé od čtyřnohých mazlíčků nemoc chytit nemohou, kočičí koronavirus se na lidi nepřenáší.

„Nelikvidujte prosím zcela zbytečně svá domácí zvířata z obavy z asijského koronaviru,“ napsal na svůj facebookový profil brněnský veterinář Jiří Žák.

„Pár lidí se mě ptalo na to, jestli to mohou chytit od svých zvířat a jestli to mohou chytit i zvířata. Ujišťuji je, že spíš chytí chřipku v MHD nebo v práci než koronavirus z Asie od svého mazlíčka,“ sdělil Právu Žák.

Koronaviru podlehlo v Číně už přes 360 nakažených. Víc než SARS

Svět

Většinou to kočky zvládnou

Žák také Právu řekl, že internetovým stránkám Veterinární portál extrémně stoupla návštěvnost, právě díky článku o kočičím koronaviru.

To Právu potvrdila i provozovatelka stránek, veterinářka Ivana Váňová. „Po 22. lednu máme nárůst návštěvnosti článku o koronaviru o 1200 procent,“ řekla lékařka. „Je důležité zmínit, že tuto nemoc lidé opravdu chytit od koček nemohou,“ dodala.

Koronaviry jsou u koček běžné a vyskytují se u nich po celém světě. Většina koček tuto infekci přečká bez obtíží, jen s průjmy. Někdy se ale stane, že virus v jejich střevech zmutuje a vznikne zánět pobřišnice.

Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače

Bezpečnost

Zánět pobřišnice má dvě formy, tzv. mokrá se projevuje výpotkem do břicha, a tedy jeho zvětšením, horečkou a nechutenstvím. „Suchou“ formu mohou prozradit nervové příznaky (například křeče) nebo zánět očí. Právě proto, že koronaviry jsou u koček běžné, není snadné tuto formu klinicky potvrdit. Zánět pobřišnice je pro naprostou většinu koček smrtelný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám