Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží. Budou ale mírnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kontroly na česko-slovenských hranicích se prodlouží o 10 dní. Režim by měl být ale výrazně mírnější. Novinářům to ve středu po jednání kabinetu řekli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontroly na česko-slovenských hranicích u Hodonína

Článek

„Rozhodli jsme se o prodloužení kontrol. Budou se jimi zabývat již ale pouze policisté, režim tak bude významně mírnější,“ uvedl po jednání kabinetu Fiala.

„Kontroly se ukázaly jako účinný nástroj. Bylo zjištěno přes 9 tisíc osob při ilegální migraci. Podařilo se nám zachytit i přes 140 lidí, kteří se věnovali převaděčské činnosti. To jsou ti obchodníci s lidským neštěstím,“ řekl k tomu Rakušan.

„Nebudeme si namlouvat, že ilegální migrace zmizela. Česká republika má možnost kontroly prodlužovat do konce března. Myslíme ale, že čísla, která ze stovek lidí denně poklesla na jednotky denně, ukazují, že si budeme moci brzy dovolit režim bez kontrol,“ doplnil.

V říjnu kabinet v nařízení rozhodl, že na hranicích může policistům pomáhat maximálně 80 vojáků a 60 celníků.

Počty se postupně snížily, podle nařízení z 21. prosince se k plnění úkolů policie na hranicích povolávalo nejvýše 40 vojáků v činné službě a 20 příslušníků Celní správy ČR.

Převaděč s migranty ujel hraniční kontrole do Česka. Policie mu prorazila pneumatiky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám