Hlavní obsah

Kontroly na Hradě pokračují i kvůli sebevraždě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi důvody, proč se policie rozhodla pokračovat v bezpečnostních kontrolách při vstupu na Pražský hrad, patří migrační vlna ukrajinských i syrských uprchlíků a také nedávná sebevražda před budovou Úřadu vlády. Právu to řekl důvěryhodný zdroj z policejního prostředí. Přitom Hrad se proti kontrolám v neděli znovu vymezil na svém webu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Pražském hradě byly v létě roku 2016 nainstalovány bezpečnostní rámy.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce, aby kontroly probíhaly jinak než dosud.

„Rád vyjdu prezidentské kanceláři vstříc v tom, že ta opatření budeme prověřovat. Začátkem roku jsem vyzval všechny bezpečnostní složky, aby zhodnotily nutnost bezpečnostního opatření na Pražském hradě. Výsledek vypadal pozitivně, ale potom začala válka. Bezpečnostní komunita v té chvíli odstranit opatření nedoporučila,“ uvedl Rakušan.

Až do konce války na Ukrajině?

Vedení policie a Hradu se podle důvěryhodného zdroje Práva na začátku roku dohodlo, že plošné vstupní kontroly zruší a měly už zůstat pouze namátkové. Po vypuknutí války na Ukrajině od této myšlenky policisté kvůli nové bezpečnostní situaci upustili.

Nikdo kontroly na Hradě nechce. Policie na nich ale trvá

Domácí

V platnosti tak nadále zůstávají stávající opatření zavedená před šesti lety po vyhlášení prvního stupně hrozby terorismu, která jsou podle vysoce postaveného policejního zdroje vzhledem k nynější situaci ve světe i v Česku „vyhovující a adekvátní“. Každý z návštěvníků musí projít před vstupem do areálu Hradu policejní kontrolou.

Kontrola zahrnuje i bezpečnostní rám detekující kovové předměty jako například na letišti. Policie zároveň kontroluje i zavazadla, která s sebou příchozí mají.

„Musíme si uvědomit, že je zde zmíněná válka na Ukrajině a s ní spojená migrační krize, navíc se znovu rozjela v ČR ve větším měřítku i migrační vlna syrských a dalších uprchlíků,“ uvedl zdroj Práva.

Zmínil také, že určitým vykřičníkem v této souvislosti byla tragédie u Úřadu vlády, kde se na konci října zastřelil čtyřiasedmdesátiletý senior.

Přes šest let

Je tedy podle něj jednodušší, že návštěvníci Hradu projdou ještě před vstupem kontrolou, a poté už se mohou po areálu bez problémů a dalších kontrol pohybovat a navštívit bez nějakých omezení po zakoupení lístků přístupné prostory.

Kontroly mohou probíhat i jinak než formou zátaras
Vít Rakušan

Konec kontrol by podle nejmenovaného policisty mohl nastat až po skončení válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. I toto však Rakušan aktuálně řeší – pokud opatření nepůjde zrušit, chce je alespoň změnit.

Na Pražský hrad někdo svítil modrým laserem, do vzduchu vzlétl policejní vrtulník

Krimi

„Nechci se smířit s informací, že to bude po celou dobu rusko-ukrajinského konfliktu. Chci, abychom se bavili o změně opatření, existují nejrůznější monitorovací systémy. Kontroly mohou probíhat i jinak než formou zátarasů, přes které nikdo nepronikne,“ uvedl ministr vnitra.

„Útvar pro ochranu prezidenta České republiky v současné době společně s dalšími specializovanými službami policie posuzuje jednotlivé alternativy technických zábran i formy a rozsah kontrol osob vstupujících do areálu Pražského hradu,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě fungují od léta roku 2016. Hrad je zavedl po vyvěšení rudých trenýrek, což byla protestní akce skupiny Ztohoven, jako ochranu před možným teroristickým útokem.

Kancelář prezidenta v neděli na webu uvedla, že nesouhlasí s přístupem policie k zachování bezpečnostních kontrol na Pražském hradě. V prohlášení, které zveřejnila, Hrad oznámil, že ztratil důvěru ve způsob, jakým policie na Hradě bezpečnostní opatření nastavila. Příští týden Hrad oznámí další postup. V minulosti Hrad kontroly hájil a aktivně se k nim hlásil.

Prezidentská kancelář kritizuje změny postojů policie vůči kontrolám.

„Kancelář prezidenta republiky čelí soustavné kritice některých politických představitelů a zástupců médií, přestože dlouhodobě usiluje o zrušení nebo alespoň o změnu nastavení bezpečnostních kontrol osob na Pražském hradě. KPR apeluje na to, aby postup Policie ČR byl efektivní, odůvodněný a veřejnosti srozumitelný,“ uvádí prohlášení.

Pražský hrad patří dlouhodobě spolu s Petřínskou rozhlednou mezi dvě nejnavštěvovanější místa v ČR. Počet zájemců o jeho prohlídku přesahoval ještě před koronavirovou krizí i dva miliony lidí ročně, například v roce 2018 jich přišlo 2,38 milionu a o rok později takřka 2,59 milionu.
V covidových letech ale i kvůli řadě omezení počet turistů klesl na zhruba půl milionu návštěvníků, předloni jich bylo cca 513 tisíc.

Kancelář prezidenta nesouhlasí s přístupem policie ke kontrolám na Hradě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám