Hlavní obsah

Konopí má způsobit převrat jako penicilin

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je jednou z mála zemí na světě, kde lze beztrestně užívat konopí k léčbě a také provádět jeho výzkum. To přilákalo do Prahy americké investory, kteří přislíbili nalít půl miliardy korun do institutu pro výzkum konopí ICCI, který v úterý oficiálně vznikl. Institut chce soustředit dostupné výsledky bádání o účincích konopí, podporovat nový výzkum na českých univerzitách a nemocnicích a vytvořit standardy pro pěstování i léčení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vznik institutu přišel podpořit i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který léčbě konopím dlouhodobě fandí. „Pokud vím, jedná se o největší soukromou investici do českého lékařského výzkumu v posledních letech,“ řekl.

Podle výkonného ředitele Pavla Kubů bude institut do dvou let výdělečný díky patentům a také tomu, že bude udělovat certifikace pro pěstitele i výzkumníky.

Podle lékaře a jednoho ze zakladatelů institutu Tomáše Zábranského je již dnes zřejmé, že konopí má obrovský léčebný potenciál a ovlivňuje většinu procesů v lidském těle. „Pokud se vědě tyto pochody podaří zanalyzovat, může to znamenat přelom v medicíně srovnatelný přinejmenším se zavedením penicilinu,“ uvedl Zábranský.

Pozitivně působí léčebné konopí např. na roztroušenou sklerózu, zelený zákal nebo na bolesti pacientů s rakovinou.

Institut svými jmény zaštítili např. světově uznávaný vědec z Hebrejské univerzity Lumír Hanuš, rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně a senátor ČSSD Jan Žaloudík.

Jen dvacet lidí si platí

Podle něj jsou pro léčbu konopím důležité nejen vědecké práce potvrzující jeho blahodárné účinky, ale i to, aby sušená droga byla cenově přístupná. „Lékaři se báli konopí předepisovat. Teď už se nebojí, ale stejně nepředepisují, protože si chtějí ušetřit diskusi, kolik to stojí,“ uvedl senátor.

Léčit konopím je v Česku možné už dva roky, ale koupit bylinu v lékárnách lze teprve rok. Gram ale stojí okolo 300 korun a pacientů, kteří jsou ochotni zaplatit za měsíc až deset tisíc korun, se zatím našlo jen dvacet.

Podle Zábranského i pacientského spolku Kopac je v Česku několik desítek tisíc lidí, kteří by konopí využili pro léčbu, a proto se chystají požádat Státní úřad pro kontrolu léčiv, aby zrušil svůj zákaz zdravotnickým pojišťovnám léčení konopím proplácet.

Anketa

Jste pro plnou legalizaci konopí?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2489 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám