Hlavní obsah

Konec zbytečnému utrácení? V knihovně předmětů si půjčíte vodní dýmku i běžky

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvažujete koupi trekingových holí, sady nářadí nebo kytary, ale nejste si jisti, jestli je za jejich cenu naplno využijete? Nejdříve si zkontrolujte, jestli se nedá věc zapůjčit v Library of Things, tedy knihovně předmětů. Nový sociální projekt odstartoval v Praze koncem července.

Foto: Jose Luis Sevilla Esquinas

Od konce července má svou Library of Things i Česko

Článek

Nikola a její přítel Ondřej jsou vášniví cestovatelé. Jako studenti si ale nemohou dovolit potřebné cestovatelské vybavení. Díky doporučení svých kamarádů si v Library of Things, knihovně předmětů, půjčili na túru Rumunskem trekingové hole, které po týdnu zase vrátili.

Iniciátorům projektu vadila nadvýroba předmětů, které si lidé nadšeně koupí, párkrát je použijí, ale pak už na ně většinu času jen na poličkách sedá prach. Proto založili knihovnu, ve které si lidé mohou půjčit předmět na týden, a pak jej spokojeně vrátit.

Foto: Karolína Durdová

Za projektem stojí parta pěti kamarádů.

„Hole se nám hodily jen skutečně jednorázově, nehodláme je aktivně využívat. Dlouho jsme váhali, jestli budeme mrhat penězi na věc, která pak zůstane ležet v prachu. Jsme proto rádi, že jsme si je mohli touhle cestou za přijatelnou cenu v Praze zapůjčit,“ uvedla Nikola.

Studentka tak nemusela zvažovat, zda si má koupit levné nekvalitní trekingové hole, nebo rozbít prasátko a investovat do kvalitních, jejichž cena začíná u tisícovky. Místo toho za jejich zapůjčení zaplatila jen dobrovolný příspěvek.

„Cena každé výpůjčky bude minimálně v počátečních měsících dobrovolná. Máme ale nastavenou vratnou zálohu. V případě, že předmět nebude při navrácení poškozen a vrátí se včas, depozit vrátíme,“ uvedl iniciátor projektu Library of Things Petr Žabka a dodal, že za projektem stojí parta pěti kamarádů.

Až sto padesát předmětů k půjčení

Předměty budou do knihovny doplňovány jak od soukromých dárců, kterým se doma válí spousta nevyužitých předmětů, tak i od firem. Zakladatelé věří, že se počet sedmdesáti předmětů v budoucnu přinejmenším zdvojnásobí.

Půjčovná má své zázemí v objektu nazvaném Hybernská ožívá, který spravuje Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Lidé si mohou předměty půjčit každé úterý, čtvrtek a neděli ve večerních hodinách. „Chtěli bychom otvírací hodiny rozšířit, ale zatím vše děláme dobrovolně ve svém volném čase,“ uvedl Žabka.

Pobočka v každém větším českém městě

Průkopníci tohoto konceptu pochází z Velké Británie. Knihovny předmětů se ale rozšířily celosvětově, svou pobočku má i Kanada, Německo, Nizozemsko a od konce července má svou Library of Things i Česko. Její pražští zakladatelé by chtěli otevřít i další pobočky v každém větším českém městě.

Anketa

Využili byste někdy nabídky půjčovny předmětů?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám