Hlavní obsah

Konec roku v kraťasech. Přichází razantní oteplení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazná teplá fronta zasáhne tento týden do počasí v Česku a rázně ukončí současné mrazy. Konec roku tak bude téměř jarní a je pravděpodobné, že budou padat teplotní rekordy. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.12.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Teploty v Česku v posledních dnech skáčou z extrému do extrému. Zatímco na Štědrý den panovalo nadprůměrné teplo, kdy nejvyšší odpolední teploty na Ústecku dosáhly až 10 stupňů (v Kopistech na Ústecku až 10,6 stupně), vánoční svátky přinesly výrazné ochlazení a na druhý svátek vánoční už panovaly na celém území celodenní mrazy.

„Frontální rozhraní se bude přesouvat hned počátkem týdne dále k severovýchodu a teploty půjdou nahoru. Až do středy se ale budou místy vyskytovat i mrznoucí srážky a tvořit se bude ledovka,“ uvedla Honsová.

„V noci na čtvrtek bude přes naše území přecházet výrazná teplá fronta, po jejímž přechodu se k nám dostane velmi teplý vzduch a konec roku přinese jaro. Odpolední teploty se budou zastavovat až na 15 stupních a padat budou četné teplotní rekordy,“ sdělila meteoroložka.

Velmi teplá bude podle ní i silvestrovská noc. „Kolem půlnoci se budou teploty pohybovat kolem 10 stupňů. Teplotně výrazně nadprůměrný bude i začátek nového roku,“ dodala.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na severovýchodě území zpočátku až polojasno. Na západě se ojediněle objeví slabé sněžení nebo mrznoucí déšť. Odpolední teploty se zastaví mezi -4 až 0, na jihu Jihočeského kraje vystoupí na 1 stupeň nad nulou.

V úterý už půjde teplota rychle nahoru. Bude oblačno až zataženo, místy se vyskytne slabé sněžení, které bude postupně od jihozápadu přecházet v déšť, ojediněle i mrznoucí. Ranní teploty budou ještě klesat na 0 až -5 stupňů, na severovýchodě dokonce až na -7. Denní maxima se ale už budou pohybovat mezi 0 až 5 stupni.

Středa přinese oblačno až zataženo, občas se vyskytne déšť, který bude na severu i mrznoucí. Na horách bude zpočátku dne ještě sněžit. Ranní teploty se budou držet v rozmezí 2 až -2 stupně. Odpolední nejvyšší teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů, na severovýchodě zůstanou kolem 2. „Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech kolem 45 km/h,“ upozornila Honsová.

Výrazné oteplení

Výrazné oteplení přijde ve čtvrtek. Na obloze bude sice oblačno až zataženo, občas s deštěm, nicméně teploměry už ráno ukážou nezvykle vysoké hodnoty mezi 8 až 4 stupni. „Nejvyšší odpolední teploty budou kulminovat až na 15 stupních, a přepisovat tak budeme teplotní rekordy,“ poznamenala Honsová. Jen na severovýchodě území podle ní bude kolem 8 stupňů, jinak 11 až 15. „Rekord z pražského Klementina je z roku 1925 – tehdy tam naměřili 14,3 stupně,“ připomněla meteoroložka.

V pátek na Silvestra bude oblačno, ojediněle s deštěm. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 stupně, denní se budou opět pohybovat mezi 11 až 15 stupni, na severovýchodě kolem 8. Pocitovou teplotu bude nicméně znovu snižovat čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech kolem 45 km/h.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

V sobotu na Nový rok bude oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Ranní teploty zůstanou vysoko, a to mezi 9 až 5 stupni. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 stupni.

Oblačná až polojasná obloha bude také v neděli, ojediněle se mohou objevit přeháňky. Začne se projevovat pozvolné ochlazování. Po ránu budou teploty klesat na 6 až 2 stupně, přes den vystoupí na 6 až 10.

Anketa

Jste rádi, že se na konci roku výrazně oteplí?
Ano
44,7 %
Ne
55,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8215 čtenářů.
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám