Hlavní obsah

Konec dubna bude chladnější. Oteplí se až v květnu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek dubna byl v Česku nezvykle teplý. V nadcházejících dvou týdnech se ale rtuť v teploměrech již tak vysoko šplhat nebude. Zvrat by měl nastat až v květnu, kdy se očekává teplejší počasí. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Teplejší počasí, které panovalo na našem území od začátku dubna, bude vystřídáno chladnějším, které se udrží až do konce měsíce,“ uvedli meteorologové.

Měsíční výhled uvádí, že se průměrné maximální teploty do konce tohoto měsíce budou pohybovat okolo 15 °C. Pak by ale mělo přijít oteplení. „Začátkem května dojde k oteplení a týdenní teploty se budou udržovat kolem průměru nebo slabě nad průměrem,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

Průměrné teploty až 20 stupňů

Rtuť v teploměrech by se tak v první polovině května měla v průměru pohybovat těsně pod hranicí 20 °C. „To ovšem neznamená, že v průběhu jednotlivých týdnů nebude docházet ke kolísání teplot,“ zdůraznili meteorologové.

„Období od 18. dubna do 15. května bude teplotně slabě podprůměrné nebo průměrné,“ konstatovali meteorologové.

Je očekáváno o něco více srážek, než obvykle spadne v tomto období.
měsíční výhled ČHMÚ

Teplejší počasí nicméně může pokazit déšť. „Srážkově bude období charakterizováno kolísáním úhrnu srážek v jednotlivých týdnech, celkově je ale očekáváno o něco více srážek, než obvykle spadne v tomto období,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

Průměrná teplota na území České republiky od 18. dubna do 15. května v letech 1981 až 2010 byla 11,2 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 45 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám