Hlavní obsah

Končící řidičáky kvůli stavu nouze platí dál

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo dopravy se dohodlo s resortem vnitra na prodloužení platnosti řidičských průkazů. I s těmi, jejichž platnost vypršela během nouzového stavu, lze dále řídit motorové vozidlo. Kvůli omezené úřední době se totiž na úřadech tvořily fronty.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodli jsme o toleranci neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území ČR. Pokud vám vypršela platnost dokladu během aktuálního nouzového stavu, tak můžete dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty,” oznámilo ministerstvo dopravy.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů (řidičský průkaz, průkaz profesní způsobilosti řidiče) v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, resp. držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,” uvedl resort v metodickém pokynu.

Platnost propadlých řidičských průkazů by se mohla prodloužit do 31. března. Opatření musí schválit ještě Evropská komise, s níž ministerstvo dopravy jedná.

Již dříve byla o sedm měsíců prodloužena lhůta pro povinnou návštěvu stanice technické kontroly (STK). Podobně byly prodlouženy i některé doklady, jejichž platnost končila v době nouzového stavu na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám