Hlavní obsah

Komunisté nebudou hlasovat pro státní rozpočet na příští rok

Právo, Novinky, ČTK, jim, jov
Praha

Komunisté ve středu nepodpoří státní rozpočet na příští rok. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik to zdůvodnil tím, že z jejich hlediska je rozpočet protirůstový, neřeší dopady krize a šetří na sociálně citlivých skupinách. Komunisté nepodpoří rozpočet ani v případě, když budou schváleny pozměňovací návrhy přesunující peníze na sociální služby nebo pro zemědělce.

Foto: Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a šéf stranického poslaneckého klubu Pavel Kováčik

Článek

Podle komunistů by rozpočet měly prohlasovat strany, které stály u zrodu vlády Jana Fischera, tedy ODS, ČSSD a zelení.

Občanští demokraté deklarovali, že podpoří rozpočet pouze v takové podobě, jak ho navrhla vláda, včetně úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty.

Zelení chtějí zachovat mzdy státních zaměstnanců na současné úrovni, čtyřprocentní snížení platů by podle nich zhoršilo kvalitu vzdělávání nebo například personální stav v policii.

Největší přesuny v rozpočtu se snaží Sněmovnou protlačit sociální demokraté podporovaní komunisty a v některých oblastech, jako je například zachování současné výše mateřské, i lidovci. 

Premiér Fischer ale v úterý zopakoval, že vláda se kromě dříve avizované ochoty přesunout nejvýše tři miliardy korun na sociální služby staví ke všem dalším změnám negativně. Ministr financí Eduard Janota už dříve varoval, že pokud by poslanci schválili všechny přesuny, které navrhli, nezůstalo by z dříve schváleného vládního úsporného balíčku nic. 

Podle ministerského předsedy by pozměňovací návrhy vedly k prohloubení deficitu pod 5,3 procenta HDP, což je mez, pod kterou vláda nehodlá jít. 

Reklama

Výběr článků

Načítám