Hlavní obsah

Komunista Balín navrhuje kodex proti politickým turistům

PRAHA

Etický kodex politika, který ve čtvrtek představil novinářům komunistický senátor Vlastimil Balín, by měl přimět politiky na všech úrovních plnit politický a volební program strany, za kterou byli zvoleni. Podle Balína by tak měl zabránit politické turistice.

Článek

Balínův kodex definuje střet zájmu jako přijímání výhod v souvislosti s výkonem mandátu nejen politikem, ale i jeho rodinou, příbuznými a blízkými osobami, a to i právnickými, s nimiž by vstoupil do obchodního styku. Politik rovněž nesmí vyžadovat a přijímat dary, úsluhy a laskavosti nebo jiná zvýhodnění, která by mohla ovlivnit výkon jeho služby veřejnosti.

Poslední z šesti článků kodexu určuje právo občanů kontrolovat všemi demokratickými prostředky, jak politikové vykonávají své mandáty.

Kodex má být podle Balína pouze doporučující a každý politik by se k němu měl na počátku kariéry deklaratorně přihlásit. Text kodexu současně předkládá k veřejné diskusi, která by neměla trvat déle než půl roku, uvedl senátor.

V české Sněmovně není ovšem politická turistika poslední dobou častým jevem. Vláda se spoléhá na křehkou většinu 101 hlasů z celkových 200, bedlivě si tedy střeží každého zákonodárce.

Političtí turisté

Jedním z mistrů politického lavírování byl v devadesátých letech např. současný ministr kultury Vítězslav Jandák, jenž krátce působil v Republikánské unii, KDU-ČSL i ODS. Nyní hlasuje ve vládě v souladu s míněním kolegů ze soc. dem.

Se změnou stranických dresů se v poslední době potýká i sousední Slovensko, kde bývalý nenáviděný Mečiarův ministr vnitra Gustáv Krajčí poslední dobou jako poslanec podporuje vládu Mikuláše Dzurindy.

O tom, že politická změna kabátů nemusí nutně znamenat ztrátu důvěryhodnosti, svědčí kariéra britského vůdce ve druhé světové válce Winstona Churchilla, jenž opakovaně balancoval mezi konzervativci a liberály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám