Hlavní obsah

Komorous se stane náměstkem ministra vnitra Peciny

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jiří Komorous se stane náměstkem nového ministra vnitra Martina Peciny. Na starosti bude mít policii, kterou chce podle svých slov stabilizovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

"Chci zajistit především to, aby byla policie v klidu,“ řekl k tomu Právu Komorous, který v únoru po 17 letech v čele policejní protidrogovky odešel do civilu. Zároveň vyloučil, že by na vnitru zůstal i po podzimních předčasných volbách. "Dal jsem si jako podmínku, že půjde čistě o tuto krátkodobou misi,“ poznamenal Komorous.

Pecina Právu řekl, že si Komorouse vybral zejména kvůli jeho dobrému jménu. "Působí velmi dobře zejména dovnitř policii a proto jsem mu tento úkol svěřil,“ uvedl Pecina s tím v souvislosti s rozšířením počtu ministerských náměstků bude mírně upravovat jejich kompetence.

Sám Komorous podle svých slov žádné velké změny v resortu nechystá, plánuje ale předložit novou koncepci boje proti extremismu. "Mám v hlavě nápad, jak vzrůstajícímu nebezpečí extremismu čelit, ale nejdříve to sdělím panu ministrovi,“ konstatoval Komorous.

Proti drogám bojuje od roku 1993

Do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Po její reorganizaci byla v lednu 1995 zřízena Národní protidrogová centrála a Komorous převzal její vedení. V čele NPC skončil letos, nahradil jej jeho dosavadní zástupce pro výkon a trestní řízení Jakub Frydrych.

Komorous proslul i několika kontroverzemi. Známé je například jeho působení v uskupení Ordo Lumen Templi založeném zpěvákem Danielem Landou, který provázely nařčení z extremismu. V roce 2007 se Komorous na policejním prezidiu ostře pohádal s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem, který mu vytkl předlistopadové kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB). Komorous se už dříve hájil tím, že na škole StB pouze studoval jazyky.

Reklama

Výběr článků

Načítám