Hlavní obsah

Koloběžky: místo dvora právní analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení města Prahy se snaží bojovat s koloběžkami nevhodně zaparkovanými po Praze. Bohuslav Svoboda k tomu vyjádřil jasné postoje. Názory vedení města se rozchází s názory jednotlivých městských částí.

Foto: Novinky

Koloběžky

Článek

Hlavní město bude rozebírat situaci kolem sdílených elektrických koloběžek s cílem omezit ty špatně zaparkované na chodnících. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se v nedávném rozhovoru pro Právo vyjádřil pro razantní postup.

„Stačí, abych měl náklaďák a dvůr, kam to svezu, a pak to budu vracet majiteli za poplatek za úschovu,“ řekl Svoboda.

Pavel Zelenka a Jan Čižinský (Praha sobě) žádali, aby se postupovalo podle primátorova návrhu, město tedy našlo dvůr, určilo náklaďáky a začalo špatně odstavené koloběžky svážet. Zastupitelé však odhlasovali zadání právní analýzy a zkoumání legislativní cesty.

Svoboda ve čtvrtek své původní vyjádření zmírnil. Podle něj je nejprve potřeba, aby u koloběžek byl jasně označen jejich vlastník. Pak by bylo možné postupovat podle stávající legislativy, pokud uživatel sdílenou koloběžku špatně odstaví.

„Je to analogická věc, jako když je za vůz zodpovědný majitel, pokud není znám řidič,“ řekl Svoboda. Praha by také potřebovala potvrzení, že může na shozenou nebo špatně zaparkovanou koloběžku pohlížet jako na překážku v silničním provozu.

Podle primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti) jsou k věci dvě odlišná stanoviska. Praha má k dispozici názor ministerstva dopravy, podle něhož by silničáři vlastně měli být schopni odstraňovat koloběžky ve stylu, jako kdyby tam ležela spadlá větev.

Jiný názor však mají městské části. Věcí se budou zabývat právníci Technické správy komunikací a jejich stanovisko by podle Hřiba mělo být k dispozici příští týden.

Stavbaři se na Barrandovský most vrátí 15. května

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám