Hlavní obsah

Koleje pro tramvaje mezi Libercem a Jabloncem se mění už dva a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tramvají z Liberce až do Jablonce nad Nisou, po jedné ze dvou meziměstských tramvajových tratí v Česku, cestující ani letos nepojedou. Původně plánované ukončení kompletní rekonstrukce trati do konce roku se totiž nestihne. Tramvaje přitom kvůli rekonstrukci do Jablonce nejezdí od července 2021. Rozjet by se měly v roce 2024, přesný termín ale není znám.

Foto: Michael Polák, Právo

Pokládání nových kolejí z Liberce do Jablonce se zpozdilo. Po celé trati pojedou tramvaje až v novém roce (na snímku z května 2023 úsek u Vratislavic nad Nisou)

Článek

O nutnosti odložit zahájení provozu informoval Tomáš Krebs z Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). „Z důvodu klimatických podmínek nemohla být dokončena poslední etapa rekonstrukce tramvajové trati v ulici U Šamotky. Tři předchozí etapy už jsou dokončené, rekonstrukce posledního úseku byla ale od počátku doprovázena událostmi, které ovlivnily průběh prací, a tedy i termínů dokončení staveb,“ uvedl Krebs.

Zpoždění nastalo především během povolování přeložky nízkého napětí, což nemohl DPMLJ ovlivnit. „Plánované termíny navazujících staveb, jako jsou například opěrné zdi nebo kabelovody, se tak opakovaně posouvaly,“ vysvětlil Krebs.

K dokončení celé trati zbývá už jen zhruba posledních 150 metrů, tramvají lze ale z Liberce zatím dojet jen do Vratislavic nad Nisou. Až do Jablonce bude možné dojet teprve v novém roce, a lidé tak musí nadále využívat náhradní autobusovou přepravu. „Práce budou pokračovat s ohledem na klimatické podmínky tak, aby bezpečný provoz tramvají do Jablonce nad Nisou mohl být zahájen v co nejbližším možném termínu,“ ujistil Tomáš Krebs.

Unikátní přejezd

Díky rekonstrukci se celá tramvajová trať mění k nepoznání. Nové koleje se pokládaly na celé trati od Liberce až do Jablonce a nad nimi se natahovaly nové kabely trolejí. Součástí modernizace je také výstavba unikátního společného přejezdu pro tramvajovou i železniční trať v Proseči nad Nisou.

Foto: Michael Polák, Právo

Tramvajová trať z Liberce do Jablonce nad Nisou je jednou ze dvou meziměstských tramvajových tratí v Česku.

Takový přejezd v Česku dosud není. „Bude to taková česká rarita a dělá se to, protože Proseč bude přestupním místem mezi železnicí a tramvají. Bude tam i společné nástupiště. Nejdříve vznikne jeho tramvajová část a Správa železnic pak bude dodělávat i tu železniční,“ řekl provozní ředitel DPMLJ Ludvík Lavička.

Modernizace celé trati měla původně vyjít na tři čtvrtě miliardy korun. Kvůli covidu, inflaci a zdražení oceli by ale nakonec měla stát 900 milionů korun, z toho 622 milionů by měla pokrýt dotace od ministerstva dopravy.

Tramvaj srazila tři lidi v Praze na Národní třídě

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám